RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Як боротися із "зайвими" нарахуваннями за газ: українцям дали поради

В Україні протягом минулого, 2021 року, клієнти деяких постачальників газу отримували платіжки із завищеними сумами. Під виглядом "планових нарахувань" їм додатково приписують 10-30 зайвих кубометрів газу, що виливається в додаткові 70-200 гривень щомісяця.

Про те, звідки беруться "планові нарахування", чи потрібно платити за них та як "відбити атаку" на субсидію, розповідає Kosatka.Media.

З незрозумілими "приписками" за газ українці масово почали стикатися навесні. Наприклад, у травні мешканка Хмельницького Ірина в платіжці від "Хмельницькгаз Збуту" побачила нову графу – "Планові нарахування", а у ній додаткову плату – 73 грн (як за 9 кубометрів газу), хоча фактично спожила менше. У червні їй додатково нарахували вже 217 грн (27 кубів), а в липні 120 грн (15 кубів). При тому, що в літні місяці її споживання було мінімальним – по 3-4 кубометри.

Аналогічні скарги у Facebook залишають мешканці багатьох областей України. Споживачі, які намагалися розібратись з питанням "планових нарахувань", в один голос говорять, що газзбути часто ігнорують чи "гублять" дані про спожитий газ, які люди передають облгазам (саме облгази збирають показники і вже потім передають їх постачальникам). При цьому, чи будуть враховані передані показники лічильника, чи облгаз їх "загубить" і нарахує якісь інші об’єми, не залежить від способу передачі даних – по вайберу, в особистому кабінеті на сайті постачальника, по СМС чи телефоном.

Самі постачальники попереджають громадян про ризики втрати субсидії через неіснуючий борг. У разі наявності боргу субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови, якщо споживач:

  • погасить заборгованість та підтвердить це документально;
  • укласти договір про реструктуризацію заборгованості;
  • оскаржує заборгованість у судовому порядку (матиме ухвалу про відкриття провадження у справі).

Якщо ви отримали борг, з яким не згодні, але не хочете оббивати пороги облгазу або постачальника, можете сміливо відстоювати свої права юридично. Це зовсім не складно – варіантів кілька:

  • Звернення до облгазу, скарга до НКРЕКУ;
  • Звернення до Держпродспоживслужби.

Раніше ми повідомляли, що у січні 2022 року зросла вартість доставки "блакитного палива" - деяким українцям доведеться щомісяця віддавати "кревних" на пів тисячі більше.