RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Як зменшити комуналку за воду: 10 порад

Українцям розповіли кілька нескладних правил, які у цей непростий час допоможуть заощадити на воді.

"Апостроф" зібрав прості правила, які допоможуть уберегти бюджет від комунального пролому.

В середньому одна людина щомісяця витрачає приблизно 2000 літрів проточної води. Це прання одягу, миття посуду, ванні процедури, туалет, догляд за тваринами, приготування їжі тощо. Водночас дуже багато води зливається в каналізацію разом із великими грошима, якими зайвими сьогодні явно не будуть.

Є кілька нескладних правил, які допоможуть зробити цю цифру набагато скромнішими, а сімейний бюджет - цілішим.

  1. Перевірте на справність усю сантехніку. Якщо потрібно - полагодіть або замініть всі пошкодження. Унітаз, що протікає, - це майже 72 000 літрів даремно витраченої води щороку, а поганий кран вкраде до 200 літрів кожної доби.
  2. Потрібно завжди добре закривайте кран. З капає крана втече до 24 літрів води щодня.
  3. Купуйте економічну сантехніку. Наприклад, унітаз із двома режимами зливу. Це збереже приблизно 15 літрів води на добу для сім'ї із трьох осіб.
  4. Найчастіше приймайте саме душ, а не ванну. При цьому потрібно використовувати економні насадки – розпилювачі для душу. Крім того, не потрібно мріяти про прекрасне під теплими струменями води. П'яти хвилин буде цілком достатньо для гарного та економного прийняття душу.
  5. Якщо скоротити кожен процес приблизно на 1-2 хвилини, можна за місяць заощадити приблизно 500 літрів води.
  6. Під час чищення зубів необхідно обов'язково закривати кран. Щоб прополоскати рот, можна набрати воду в склянку. Так можна заощадити приблизно 45 літрів води.
  7. У ванній та на кухні можна встановити змішувачі та розсіювачі-аератори: струмінь буде змивати мило не гірше, а води витрачатися менше.
  8. Посудомийну та пральну машини потрібно завантажувати по максимуму, а для прання використовувати режим без додаткового полоскання.
  9. Під час миття посуду вручну потрібно вимикати кран, а воду включать тільки після намилювання всього посуду. Також можна мити посуд із невеликим напором води.
  10. Для того, щоб помити овочі та фрукти, використовуйте миску. Такий метод дозволяє ефективно очищати їжу від піску та бруду і, до того ж, непогано економити "золоту" воду.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також повідомляв про п'ять корисних способів економії грошей.