RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Окупанти видають пенсії на захоплених територіях у рублях: у НБУ жорстко відреагували

На Херсонщині окупанти, в черговий раз порушуючи всілякі правила, почали видавати "пенсії" українцям у рублях. Це розгнівало Національний банк України, де нагадали, що згідно з Конституцією України єдиною грошовою одиницею України є гривня.

це сказано в заяві регулятора.

Там нагадали про те, що випуск та обіг інших грошових одиниць та використання грошових сурогатів як засобу платежу на території України забороняється. Тому, зазначили в НБУ, дії Банку РФ, який забезпечує оборот рубля в деяких населених пунктах Запорізької та Херсонської областей, є неприпустимим.

"Банківська система України може здійснювати належне обслуговування населення, а Національний банк та банки – продовжувати забезпечувати обіг гривні на тимчасово захоплених територіях відповідно до законодавства України", – наголошують там.

У Нацбанку зажадали негайно припинити дії щодо обігу рубля на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, оскільки це порушує норми міжнародного права. Там наголошують, що окупант створює додаткові передумови для гуманітарної кризи на тимчасово захоплених територіях України.

Зазначимо, раніше у тимчасово окупованому Генічеську повідомили про те, що українцям почали видавати пенсії у "дерев'яних". Щоправда, весь рух рубля закінчується у міняйл, у яких пенсіонери одразу змінюють рублі на гривні. Жителям території нагадали про те, що якщо не співпрацювати з окупантами і нічого не брати – це прискорить перемогу України.