RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Тарифи на комуналку не підвищать, але штрафи зростатимуть: у новому законі знайшли важливий нюанс

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, який передбачає мораторій на підвищення тарифів за послуги ЖКГ на період війни з Росією.

Про це повідомив у Telegram народний депутат Ярослав Желєзняк.

Законопроект №7427 був прийнятий у першому читанні – за нього проголосували 229 народних депутатів. Відповідно до нього, протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його закінчення, постачальники комунальних послуг (гаряча вода, газ, тепло) не зможуть підвищувати тарифи на послуги, а також примушувати користувачів платити за заборгованістю ( подавати до суду, виробляти примусове стягнення або припинення постачання послуги).

Проте після закінчення терміну дії цього законопроекту підприємства ЖКГ можуть подавати до суду не лише на суму заборгованості, що утворилася за період неплатежів, а й за нараховану пеню. Крім того, в рамках законопроекту вказано формулу, за якою постачальники тепла та природного газу отримуватимуть від держави компенсацію на час дії мораторію. Як зазначив Желєзняк, на ці цілі необхідно понад 180 млрд гривень – їх планується отримати за рахунок міжнародних партнерів.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що тарифи на опалення для українців можуть зрости втричі, оскільки "Нафтогаз" значно підвищив ціни на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).