RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Податкова амністія в Україні: як легалізувати майно, записане на родичів

Незабаром в Україні закінчиться термін дії податкової амністії, розпочатої рік тому, головною метою якої було декларування, оподаткування та повернення в легальну економіку коштів та активів, надбаних свого часу без сплати всіх належних податків.

Про те, що відбулося за рік у цій сфері розповідає "Апостроф".

Відзначається, що законодавча концепція амністії попередньо не була ретельно опрацьована і не містить відповіді на низку практичних питань, які виникають при декларуванні активів.

"Наприклад, візьмемо дуже поширену ситуацію: людина купила за рахунок неоподаткованих коштів будинок і подарувала його матері", - розповідає виданню партнер компанії Deloitte Андрій Серветник.

За його словами, ця людина не може отримати амністію для цього дому, бо вона ним не володіє. А мама не потребує амністії, оскільки вона не отримувала неоподаткованих доходів.

Окрім цього виникають питання щодо декларування готівки. За законом, власник коштів повинен розмістити їх на спеціальному банківському рахунку, не пояснюючи при цьому їх походження, а потім вже з цього рахунку сплатити належний податок.

"Проте, якщо декларована сума є досить значною, банк при її зарахуванні має здійснити процедури фінансового моніторингу і переконатися в їх законному походженні, - говорить Серветник. - А це саме та процедура, якої люди бажають уникнути. Багато хто просто побоявся принести свої гроші в банк, оскільки за результатами фінмоніторингу замість амністії можна отримати конфіскацію".

Більше читайте в матеріалі "Апострофу": Ще на півроку: чому в Україні провалилася податкова амністія