RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Тарифи на світло у вересні можуть підскочити: кого торкнеться підвищення

З 1 вересня в Україні можуть підвищити прайс-кепи (максимальні граничні ціни) на ринку на день вперед, що може спричинити суттєве зростання цін на електроенергію для бізнесу. При цьому тарифи для населення, як на світло, так і на опалення та гарячу воду залишаться без змін.

Про це пише "ЕП".

Відповідне питання обговорювалося на зустрічі Комітету з електроенергетики 8 серпня, на якій були присутні майже всі керівники профільних відомств та компаній. Головою на цій зустрічі був заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

На нараді затвердили план дій, який сторони мали реалізувати до 11-12 серпня. Зокрема, йшлося про надання обґрунтування та розрахунків необхідності встановлення єдиних верхніх прайс-кепів на ринку на добу вперед на рівні 5000 грн за МВт-годину, а також підготувати комунікаційний план за цим рішенням.

Наразі верхні прайс-кепи становлять 4000 грн за МВт-год для денної зони та 2000 грн за МВт-год – для нічної. Таким чином, нічний тариф зросте більш ніж удвічі, а денний – на 25%.

Нацкомісія з енергетики мала підготувати проект відповідного рішення до 12 серпня, вступити в дію воно мало з 1 вересня. Однак, чи буде воно реалізовано у зазначений термін – поки невідомо. Проте це питання зараз у розробці.

Зазначається, що це не вплине на тарифи для населення, оскільки на їхню зміну накладено мораторій. Вони зафіксовані до кінця війни та протягом півроку після нього.

Раніше "Апостроф" розповідав, які будуть ціни на комуналку восени 2022 року та на що чекати українцям.