RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Спекулянти чи конкуренти: чому влада закручує гайки обмінникам

Верховній Раді пропонують значно збільшити мінімальний податок на прибуток для обмінників. Експерт вважає, що не йдеться про справедливе оподаткування, обґрунтування такого законопроэкту немає. Це може зробити небанківські обмінники неприбутковими, тим самим витіснивши їх із валютного ринку.

Про це повідомив керівник аналітичного спрямування мережі "АНТС" Ілля Несходовський "Апострофу".

"Скоріше за все, в даному випадку взагалі не йдеться про справедливе оподаткування. Належного економічного обгрунтування, яке б підтвердило, що даний законопроєкт призведе до суттєвого збільшення надходжень до бюджету, немає. Ймовірна мета цієї ініціативи в тому, щоб зробити небанківські обмінники неприбутковими і витіснити їх з валютного ринку", - зазначив він.

За словами аналітика, автор цього проэкту закону – голова профільного комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, вважає, що небанківські фінансові установи – спекулянти, з якими необхідно боротися. Ініціативу активно підтримує банківське лобі, прагнуючи позбутися конкурента.

"Останнім часом прибутковість банків знизилася, і вони зацікавлені у створенні тиску на конкурентів для того, щоб прибуткові операції з обміну валют перейшли до них. З цією метою останнім часом ухвалюються рішення, спрямовані на те, щоб ускладнити життя небанківським обмінникам", - пояснив він.

Так, спочатку обмінникам заборонили вивішувати курси за межами свого офісу, а потім посилили вимоги щодо їхньої безпеки (охорона, відеоспостереження тощо). Тепер їм хочуть різко підвищити оподаткування, порушуючи основні засади ринкової економіки.

Експерт CASE Україна Євгеній Дубогриз роз'яснив "Апострофу", що немає практики оподаткування точки продажу ще до того, як підприємці отримали доходи. Якщо ухвалити таку ініціативу від нардепа від фракції "Слуга народу", то це суперечитиме принципам рівної конкуренції, оскільки йдеться про вибіркове оподаткування лише небанківських обмінних пунктів, тоді як для банківських установ все залишиться як раніше.

"Це поганий прецедент для економічної політики держави, оскільки йдеться про створення нерівних умов ведення бізнесу для підприємств, які займаються одним видом діяльності", – вважає Дубогриз.

Як він додав, це також створить додаткову нестабільність на готівковому валютному ринку, що вдарить по інтересах українців, які користуються обмінниками.

"Щоб компенсувати свої втрати від нового податку, небанківські обмінні пункти повинні будуть підвищити курс продажу валюти і збільшити різницю між курсами купівлі і продажу, - вважає Дубогриз. - А оскільки сьогодні тенденції на цьому ринку задають саме небанківські обмінники, то слідом за ними підтягнуться і банки, які не відмовляться від можливості отримання додаткових прибутків", - уточнив експерт.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Обскубати гусака: українські обмінники обкладуть податком за передоплатою