RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Оренда землі в Україні в умовах війни: що змінилося та які нюанси

З початку повномасштабної війни до земельного законодавства України внесли чимало змін. Серед них Закон № 2247, яким регулюються особливості земельних відносин в умовах військового стану.

Деталями про інновації поділилися на ligazakon.

Передача в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення товарного с/г виробництва строком до одного року має відбуватися з обов'язковим дотриманням цих правил:

  • розмір орендної плати неспроможна перевищувати 8% нормативної грошової оцінки ділянки землі;
  • орендар ділянки не зможе отримати компенсацію власних витрат щодо покращення земельної ділянки; поновлення договору оренди землі, укладання договору оренди землі на новий термін з використанням переважного права орендаря; передачу земельної ділянки у суборенду; встановлення земельного сервітуту; зміну угідь земельної ділянки; будівництво об'єктів нерухомого майна; закладення багаторічних насаджень; переважне право на її купівлю у разі продажу; відчуження, передачу у заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою; її поділ, об'єднання з іншою земельною ділянкою; використання для потреб потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об'єктів, а також інших корисних властивостей землі; зміна цільового призначення земельної ділянки;
  • договір оренди земельної ділянки можна укласти виключно в електронній формі та засвідчується кваліфікованими підписами сторін;
  • договір оренди землі може передбачати передачу в оренду кількох земельних ділянок одним орендодавцем;
  • передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів;
  • право оренди земельної ділянки не підлягає держреєстрації. При цьому договір оренди землі, а також зміни до нього договору про розірвання договору оренди підлягають державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації такого договору;
  • орендодавець протягом трьох робочих днів з моменту реєстрації договору оренди землі надсилає електронною поштою його зареєстрований екземпляр до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин;
  • договір оренди землі може бути відновлено, укладено новий термін і припиняється із закінченням терміну, який він укладений;
  • якщо договір оренди землі закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю з компенсацією ним шкоди, заподіяної тимчасовим зайняттям земельної ділянки, у розмірі орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди до дня закінчення збору врожаю;
  • передача в оренду для ведення товарної с/г виробництва земельної ділянки с/г призначення державної, комунальної власності, що не віднесена до цієї категорії земель, здійснюється без зміни її цільового призначення.

Читайте також: Податок на землю під час війни: хто не повинен платити і кому належать пільги

Крім того, під час війни обстежувальні, розвідувальні та топографо-геодезичні роботи можна виконувати виключно за умови отримання дозволу від СБУ.

Договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіція, земельного сервітуту, строк дії яких закінчився після введення військового стану, про земельні ділянки с/г призначення державної, комунальної та приватної власності вважаються оновленими на один рік без волевиявлення сторін та без внесення відомостей про поновлення договору Держреєстр прав на нерухомість.

Також під час військового стану не можна безоплатно передавати землі державної, комунальної власності у приватну власність, надавати дозволи на розробку документації із землеустрою з метою безоплатної передачі та розробки такої документації. Водночас, жителі нашої країни вже зараз можуть готуватися до подальшого оформлення права власності, обираючи собі вільні ділянки, щоб після закінчення військового стану швидко оформити необхідні документи.

Крім того, не проводяться земельні торги з прав оренди, емфітевзису, суперфіцію із земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності.

Землекористувачі, які використовують земельні ділянки с/г призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування, емфітевзису можуть передавати такі земельні ділянки в оренду на строк до одного року для ведення товарного с/г виробництва.

Терміни сплати землекористувачем (крім землекористувачів земель державної, комунальної власності) орендної, суборендної плати за земельні ділянки, плати за встановлення земельного сервітуту, що настали в період війни, суперфіція переносяться на період до шести місяців з моменту або скасування військового стану.

Читайте також "Апострофа": Приватизація під час війни: що ще можна продати в Україні