RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Шевченку вдалося забезпечити фінстабільність під час війни, відкрита проти нього справа викликає подив - економіст

Нацбанку під керівництвом Кирила Шевченка вдалося зберегти стабільність банківської системи та не допустити дестабілізації ситуації, "банкопаду", девальвації гривні та серйозної інфляції. Відкрита НАБУ проти нього справа не містить переконливих доказів провини екскерівника НБУ та не має судової перспективи.

Про це у своєму блозі на "Діловій столиці" повідомив фінансовий аналітик та економічний експерт Олексій Кущ.

"Банківська система зберегла стабільність, особливо в сегменті системних банків. Вдалося уникнути банкопаду та втечі вкладників з банків, що у 2014-2015 вартувало Україні 25% ВВП. Банківська система сформувала структурний профіцит ліквідності та подушку безпеки базового капіталу, зберегла операційну функціональність війни, забезпечивши безперебійний грошовий обіг та обслуговування транзакцій. Держава не втратила гроші у вигляді проблемного рефінансування чи безповоротної докапіталізації фонду гарантування вкладів", - пише експерт.

На його думку, відставка Кирила Шевченка стала несподіваною для учасників ринку, оскільки претензій до професіоналізму екскерівника НБУ немає. Водночас кримінальне переслідування банкіра виглядає непереконливим, оскільки факти, що інкримінуються НАБУ, не є порушенням закону. Економіст нагадав, що діяльність державного Укргазбанку неодноразово перевіряли міжнародні аудиторські компанії.

"На жаль, у "справі Кирила Шевченка" НАБУ продемонструвало лише деякі факти проведення операцій у держбанку під час перебування там керівником голови НБУ. Ці факти самі по собі ще не є порушенням закону, оскільки проведені операції здійснювалися на підставі офіційно укладених договорів із проходженням повної юридичної експертизи. Сам банк неодноразово перевірявся аудиторами та міжнародними донорами, і ніхто з них не побачив порушень закону", - наголошує економіст.

Олексій Кущ зазначив, що слідство поспішило дати своє емоційно забарвлене трактування подій, забувши про презумпцію невинності.

"НАБУ надало якийсь набір фактів і свою інтерпретацію цих, з негативною конотацією та оціночними судженнями. Хоча презумпція невинності говорить про те, що інтерпретувати факти може лише суд на підставі якісно зібраної доказової бази", - наголошується в колонці.

На думку аналітика, справа відкрита НАБУ проти Шевченка не має судових перспектив.

"На жаль, багато справ НАБУ так і не дійшли до суду, коефіцієнт корисної дії антикорупційних органів в Україні вкрай низький. Як правило, через схильність до ефектності звинувачень, а не ефективності розслідувань по суті. На мій погляд, дана справа не має судових". перспектив, і я вважаю цілком реальним повернення Кирила Шевченка до української банківської системи", - резюмував Олексій Кущ.

4 жовтня голова Національного банку Кирило Шевченко подав у відставку. 6 жовтня НАБУ оголосило йому про підозру у справі, пов'язаній з його роботою в "Укргазбанку". Правоохоронці інкримінують Шевченка нібито протиправні дії на посаді голови "Укргазбанку" та заподіяння збитків на суму 206 млн грн.