RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Це питання часу: чому українцям можуть підняти тарифи на світло

У разі повторних масованих обстрілів критичної інфраструктури України не відкидається ймовірність імпорту електроенергії з Європи – через це тарифи на електроенергію в країні можуть зрости.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив Андріан Прокіп, експерт Українського інституту майбутнього.

За його словами, таке рішення могло б стабілізувати ситуацію з електроенергією в країні.

"Проте треба розуміти, що вартість електроенергії на Заході вища, а тому тут постає питання, хто і з яких коштів платитиме за це постачання", - пояснив він.

Читайте також: Плата за комуналку при відключеннях світла: кому мають перерахувати і як платити менше

Експерт наголосив, що організувати такий імпорт досить реально, але він не закриє весь дефіцит по всіх потужностях потреб України, при цьому гостро постане питання ціни, адже вартість електроенергії в Європі значно вища, ніж в Україні.

"Тому якщо говорити про те, що імпорт електроенергії покриватиме потреби населення, то треба говорити про джерело фінансування цього імпорту, щоб покрити різницю в ціні. Чи це буде фінансова допомога з-за кордону, чи з держбюджету, чи енергетичні компанії покриватимуть цю різницю. І якщо взяти до уваги, що ані в бюджеті, ані в компаній немає грошей, тому питання "хто за це заплатить" – дуже складне. Теоретично і логічно було б припустити, що зросте ціна електроенергії для населення", - каже Прокіп.

Він нагадав, що протягом останніх 5 років ціна на електроенергію для населення суттєво не змінювалась, при цьому були субсидії. А тим часом девальвація гривні, курс долара та імпорт палива робили ціну вищою.

"Ядерне паливо, вугілля – воно імпортувалося в Україну. Звісно, були й власні запаси, але їх було недостатньо. Плюс девальвація гривні. Енергокомпанії несуть великі видатки і втрати. А ціна на електроенергію з 2017 року фактично не змінювалась. Навряд чи влада піде на збільшення тарифів під час війни. Проте не відомо, як довго триватиме війна і як довго буде можливість утримувати сьогоднішню ціну на електроенергію. Але рано чи пізно це питання постане дуже гостро", - переконаний Прокіп.

Раніше ми писали, що потрібно для оформлення субсидій для українців під час опалювального сезону.