RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Українцям продають фальшиві долари: як не потрапити на "гачок" фальшивомонетників

В Україні фіксують сплеск розповсюдження несправжніх доларів шахраями. Громадянам розповіли, як не потрапити на "гачок" фальшивомонетників.

Про популярні схеми пише видання "Обозреватель".

Читайте також: Як не стати жертвою шахраїв "з банку": поліція назвала важливі правила

Як зазначають журналісти, в Україні шахраї масово "працюють" в інтернеті, особливо в Telegram-каналах, де продають валюту. Як правило, оплата за такий "обмін" відбувається на криптогаманець. Після чого "долари" можна отримати на пошті чи за допомогою "закладок". Спеціальні кур'єри залишають посилки на вулиці в певних місцях та відправляють геомітки покупцям.

Журналісти знайшли один з таких "обмінників" з дуже вигідним курсом - за 1 тис. гривень пропонували купити 100 доларів за курсом 10 грн/$.

При цьому якість фальшивок така висока, що їх фактично неможливо відрізнити від справжніх. Такі гроші можна обміняти у деяких пунктах, проте у касі банку фальшивку виявлять.

Для того, щоб не потрапити на шахраїв, потрібно необхідно користуватися послугами тільки офіційних обмінних пунктів. Перелік та адреси публікує на офіційному сайті Національний банк.

Тому, перш ніж здійснити обмін, варто перевірити, чи законно працює. Ще необхідно переконатися, що в реєстрі та в документах обмінного пункту написана одна і та ж юридична назва. Обов'язково потрібно зберігати чеки фінансової операції.

Уникнути ризику дозволить обмін валюти в касах банків, проте курс там зазвичай вищий. У фінустановах для обміну великої кількості грошей потрібно завчасно замовити суму через телефон. Також не варто брати долари від громадян у разі продажу, адже всі ризики бере на себе покупець.

Водночас, самостійно перевірити, чи справжні гроші - неможливо. Шахраї підробляють всі ознаки, які складно помітити без спеціальних інструментів.

Нагадаємо, Нацбанк пропонує оновити правила щодо "банківської таємниці".

  • Вас також може зацікавити:

"Вакансії" від шахраїв: яку схему "заробітку" на українцях запустили в соцмережах

Набирають і мовчать: українцям розповіли, чим небезпечні "німі" дзвінки

Як не потрапити на гачок "інтернет-жебраків": в поліції озвучили важливі правила