Україна отримала перший великий транш від ЄС

Єврокомісія переказала Україні перший транш у 4,5 млрд. евро макрофінансової допомоги по програмі Ukraine Facility на суму 50 млрд євро.

Про це на брифінгу в Брюсселі оголосив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Читайте також: 50 мільярдів для України: головне з Саміту ЄС у Брюсселі

Він зазначив, що перший транш, як і очікували, склав 4,5 млрд євро.

"Сьогодні ми також здійснили перший платіж на суму 4,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility, нашого пакета на 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України", – сказав Боррель.

"Маємо гарну новину після плідних дискусій у Брюсселі: сьогодні Україна отримала 4,5 млрд євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility. Вдячний ЄС та президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за неоціненну підтримку. Це зміцнює нашу економічну та фінансову стабільність", - зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 28 лютого остаточно затвердила багаторічний пакет допомоги Україні - Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні 50 мільярдів євро упродовж 2024-2027 років. Із цієї суми 39 мільярдів євро направлять до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності. Решта – спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, покриття відсотків за кредитами тощо.

Нагадаємо, на початку лютого усі 27 лідерів Євросоюзу домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро.

  • Вас може зацікавити:

Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

ЄС випустить понад мільйон снарядів за рік: скільки отримає Україна

В ЄС назвали дату початку переговорів з Україною про вступ