RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10

Новини

18 вересня

Всі новини

Загроза дефолту: Україна уклала важливу угоду з кредиторами

Україні вдалося досягнути остаточно угоди з найбільшими міжнародними кредиторами щодо реструктуризації державного боргу на 20 мільярдів доларів до 2029 року. Власники єврооблігацій майже одноголосно підтримали відповідне рішення.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він зауважив, що завдяки такій домовленості Україна зможе заощадити 11,4 млрд доларів, які мали б віддати за обслуговування зовнішніх боргів.

"Понад 95% власників українських єврооблігацій підтримали нашу пропозицію про реструктуризацію боргу, підготовлену Міністерством фінансів у співпраці з Комітетом власників єврооблігацій", - написав він.

Як зазначили у Міністерстві фінансів, угоду про реструктуризацію боргу підтримали більш ніж 97% власників євробондів.

"Угода досягнута в такі короткі терміни завдяки послідовній плідній співпраці з нашими інвесторами та міжнародними партнерами", - заявили у Мінфіні.

Там додали, що тепер процес реструктуризації перейде до завершального етапу - фази розрахунків. Їх проведення за угодою відбудеться 30 серпня. Угода про реструктуризацію передбачає:

  • номінальне зниження вартості держборгу з першого дня дії угоди на 37%, що скоротить його обсяг на понад 8,5 млрд доларів;
  • скорочення боргових платежів на 11,4 млрд доларів упродовж періоду дії Програми МВФ (на більш 90%) і на 22,75 млрд доларів до 2033 року (на близько 75%),
  • підвищення середнього терміну обігу євробондів майже на чотири роки (додатково до дворічного збільшення терміну обігу у 2022-му).

Таким чином, Україні вдалося уникнути дефолту, який прогнозували низка західних ЗМІ.

Раніше ми писали, що Україна отримала від Міжнародного валютного фонду 2,2 млрд доларів допомоги, що передбачені програмою EFF.