RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Бахматюк розповів про конфлікт інтересів у НАБУ по справам банків

Національне антикорупційне бюро в порушення законодавства відновило закриту справу про рефінансування на 1,2 мільярда гривень приватних банків.

Про це власник одного з найбільших українських агрохолдингів "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк повідомив в інтерв'ю УНІАН.

Розслідування про нібито правопорушення було процесуально закрито за рішенням поліції і Служби безпеки України та під наглядом представників прокуратури.

"Вони (НАБУ) не мали на це права. Це пряме порушення закону "маски-шоу стоп", - зазначив бізнесмен.

Він зазначив, що представниця Фонду порятунку проблемних вкладників, з подачі якої розслідування з питання рефінансування банків було відкрито заново, вже виїхала за кордон. В даний момент у справу був змушений втрутитися голова ГПУ.

Бізнесмен також уточнив, що для НАБУ презумпція невинності, прописана в Конституції України, за його думкою, не працює.

"Кредит рефінансування з банку не виходив, про це було складено акти. Наведені факти - це внутрішні банківські проводки. Я зустрічався з керівництвом НАБУ кілька разів, хотів донести об'єктивну ситуацію, але потім зрозумів, що розуміння немає. Три з половиною роки розслідується справа. Чим більше ми йдемо назустріч, тим ширше і ширше стає матеріал. Відкритість сприймалася як слабкість, і ми почали відповідати через своїх юристів. І на якомусь етапі це вже перейшло в особистий конфлікт, який нічим не обгрунтований", - зазначив Бахматюк.

За словами підприємця, через чотири дні після втручання генерального прокурора Юрія Луценка, який змінив підслідність справи про рефінансування VAB банку, НАБУ відкрило нове виробництво проти фінустанови.

"Тепер живуть два однакових справи: одна підслідності Генеральної прокуратури, інше - НАБУ ... ми не маємо можливості захиститися законним шляхом".

Олег Бахматюк є власником банків VAB і "Фінансова ініціатива", які отримали найбільші обсяги рефінансування з боку НБУ в 2014 році. Бізнесмен пропонував Нацбанку реструктурувати заборгованість, однак відповіді від регулятора не було.