RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Величезні збитки банківській системі: експерт розповів про шахрайську схему "Росток-Холдинг"

Група компаній "Росток-Холдинг" з компанією "Мустанг Фінанс" стали фігурантами схеми щодо незаконного виведення грошей з банків.

Про це повідомляє Олег Постернак в матеріалі "Пограбувати банк, не виходячи з кабінету. Інструкція від українських умільців" для "Цензор.НЕТ".

Суть схеми полягає у викупі "Мустанг Фінансом" кредитів "Росток-Холдинг" з передачею йому закладених активів за заниженою вартістю.

"Росток-Холдинг" бере кредити в 6 банках, банкрутить компанії. "Мустанг Фінанс" викуповує кредити, ділить з позичальниками дисконт і укладає мирову. "Росток-Холдинг" отримує заставлене майно, але зобов'язується виплатити "Мустанг Фінанс" символічну суму. Банки зазнають збитків", - йдеться в матеріалі.

Постернак вказує, що "Мустанг Фінанс" - пов'язана з "Росток-Холдинг" структура. Це доводиться тим, що компанія входить до складу ДК "Абсолют" - партнера "Ростка". Їх зв'язок простежується і в тому, що Яків Грибов, "який увійшов до складу акціонерів кіпрської компанії Rostok Agroinvest Limited з часткою 49,9%", і зареєстрований за тією ж адресою, за якою і "Мустанг Фінанс".

"Спочатку компанії поділили навпіл дисконт від викупу"Мустангом"кредитів "Ростка"на 14 млн дол, узятих в 6 банках ("Правекс Банк", ПУМБ і"Південний"). А потім поділили і борги перед Грибовим", - зазначає Постернак.

Після цього фігуранти влаштували суд "щодо спроби" Мустанга "стягнути заборгованість з"Ростка", процес підійшов до легалізації мирової угоди.

"Згідно зі мировою, до 1 липня"Росток"має закрити перед "Мустангом" заборгованість в 4 млн дол за кредитами, реалізувати заставні активи і знайти грунт для отримання рефінансу. Банки при цьому втрачають до 30% виданих грошей", - акцентує автор.

Він передбачає, що для отримання рефінансу в 4 млн дол Ічнянський кластер, контрольований акціонером "Росток-Холдинг" Віктор Кияновський, може знову звернутися в банки. В результаті схеми група компаній повністю позбулася боргових зобов'язань; зберегла заставне майно і заощадила на підсумковій сумі кредиту. Паралельно автор зазначає, що спочатку отримані "Ростки" в банках 14 млн доларів були використані для особистих потреб осіб, контролюючих холдинг.

"Якщо заглибитися в звітність"Ростка", побачимо, що після отримання кредитів показники прибутковості підприємств падали, і більшість ставали нерентабельними. Хоча після отримання кредитів вони повинні були показувати тільки зростання", - пише Постернак.

Він звертає увагу на ініціювання "Росток-Холдингом" банкрутство підприємства за допомогою підконтрольного ФОП. Експерт вказує на ряд схем з виведення грошей з банків: зміні власника за допомогою реєстраторів і нотаріусів "на підставі фіктивних документів"; списання коштів з рахунків в іноземних банках - "так через банки Австрії та Ліхтенштейну був виведений майже 1 млрд дол з 14 неплатоспроможних українських банків"; розкраданні на підробці SWIFT-повідомлень.