RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Відновлення економіки при прискоренні інфляції: Альфа-Банк України представив макроекономічний прогноз на 2021 рік

Альфа-Банк України представив макроекономічний прогноз на 2021 рік за базовим сценарієм.

Як вказують у банку, за останні півроку зафіксовано ознаки відновлення ділової активності, що підтверджує перспективу зростання попиту. У ІІІ кварталі реальний ВВП зменшив спад із 11,4% до 3,5%. Траєкторію відновлення було пошкоджено слабким врожаєм пізніх сільськогосподарських культур, що додало близько 0,7 в.п. до зниження ВВП в 2020 (4,6%). Споживчий попит став драйвером відновлення, свідченням того є зростання обороту роздрібної торгівлі, що перевищило динаміку до "коронакризи".

За оцінками експертів, "карантин вихідного дня" не завдав впливу на економіку. Анонсоване посилення обмежень стримає економічну активність, проте їх вплив буде незначним. Зростання реального ВВП в 2021 становитиме 4,8%. Економіка буде трохи меншою за 2019, а її доларові обсяги збільшаться на 2% відносно 2019.

Однією із особливостей 2021 буде прискорення інфляції. Її прискоренню сприяють високі темпи зростання номінальних зарплат, що отримають додатковий імпульс від підвищення мінімальної зарплати на 20% у січні. Відновлення споживчого попиту задає підґрунтя для підвищення цін.

Експерти очікують, що зростання індексу споживчих цін наблизиться до середини цільового діапазону НБУ (4-6%) у грудні 2020 прискорення інфляції не завершиться, і до весни 2021 ймовірний вихід за межі цільового діапазону до 7%. Середньорічний показник споживчої інфляції за підсумками 2021 становитиме 7,3%, що майже втричі перевищить очікуваний показник середньорічної інфляції у 2020 (2,7%).

За умов інфляційних ризиків та відновлення економічної активності найбільш імовірною реакцією монетарної політики стане перехід до підвищення облікової ставки у І кварталі 2021. Додатковим чинником тиску на гривневі процентні ставки є потреба держави у рефінансуванні внутрішнього боргу, що відчуватиметься впродовж першого півріччя 2021.

Відновлення внутрішнього попиту сприятиме випереджальному зростанню імпорту товарів і послуг у 2021 порівняно з експортом. Згідно прогнозу, дефіцит зовнішньої торгівлі розшириться із 1,5% ВВП у 2020 до 6,5% ВВП у 2021. Ця тенденція формуватиме посилення девальваційного тиску на гривню. Очікуване посилення притоку іноземної валюти відіграватиме компенсаторну роль, середньорічний обмінний курс становитиме USD/UAH 28,6.

Двознакові темпи зростання номінального ВВП (13%) сприятимуть стабілізації держфінансів. Як вважають експерти,Україна має шанси скоротити дефіцит фінансів, закріпивши відношення держборгу до ВВП на рівні 62-63% та створивши передумови для його зниження у 2022.

"Основними макроекономічними ризиками у 2021 є стрімке погіршення епідеміологічної ситуації (і посилення карантинних заходів), суттєве послаблення зовнішнього попиту на товари українського експорту, а також розбалансування державних фінансів і неспроможність України заручитися зовнішнім фінансуванням", - йдеться у прогнозі.