RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Пік накопичення NPL банківська система, як і раніше, не пройшла - голова "Інвестохіллс" Андрій Волков

Пік накопичення NPL банківська система України, як і раніше, не пройшла.

Про це заявив Андрій Волков, керівник та керуючий партнер групи компаній "Інвестохіллс" у колонці для Delo.ua.

"Якщо винести списання (безнадійних боргів із банківських балансів) за дужки, частка проблемних кредитів у 2023 продовжить зростати, випереджаючи темпи приросту нового кредитного портфеля", - вважає він.

За прогнозами фінансиста, ситуація із проблемними кредитами розвиватиметься залежно від трьох ключових факторів.

Перший – темпи приросту нового кредитного портфеля. Оскільки цей приріст навряд чи буде суттєвим, то і скорочення на його фоні частки NPL також буде незначним, у межах 0,5-1 п.п. за квартал.

Другий – динаміка списання проблемної заборгованості та продаж права стягнення за деякими кредитними портфелями. Від активності таких процесів залежатиме зміна (зменшення) обсягу токсичних кредитів.

Третій – стягнення боргів. З роздрібними позиками все стандартно. Банк якийсь час намагається домогтися погашення кредиту самотужки, а потім передає його колекторам. З боргами бізнесу все не так просто. Банк виходить із реального фінансового стану позичальника і намагається знайти точки дотику, щоб не допустити перехід кредиту до категорії необслуговуваних.

"Відповідно, що ефективніше банки зможуть проводити роботу з проблемними позичальниками, і чим більше їм доведеться списувати NPL, тим красивішими будуть цифри, які демонструють скорочення "поганого" портфеля", - резюмує Волков.

Раніше Національний банк оприлюднив статистику кредитного ринку за 1 півріччя 2023 та дані про непрацюючі позички (NPL). У тому числі НБУ зазначив, що обсяг непрацюючих кредитів у банках у січні-червні зменшився на 7 млрд грн до 425 млрд грн, у тому числі за червень частка NPL скоротилася на 0,2 п.п.