RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

США підвищать облікову ставку долара: чим це загрожує гривні

Федеральна резервна система має намір 2022 року значно підвищити процентні ставки по долару для стримування інфляції, що, природно, спричинить виведення капіталу з ризикованих ринків країн, що розвиваються, у більш безпечні активи, такі як державні цінні папери США, Японії чи Німеччини. В результаті таких процесів на Україну чекає послаблення національної валюти.

Про це пише "Апостроф".

"Вже незабаром після підвищення облікової ставки в США в нашому лексиконі з'явиться нове слово, що часто вживатиметься, - "тейперинг", - розповів голова Ради з іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабицький. - Тобто - згортання економічних стимулів і перехід до жорсткої монетарної політики".

Для України це означатиме значне скорочення пропозиції долара на валютному ринку та ослаблення курсу гривні».

Також, на думку експерта, з високою ймовірністю наступного року ми вже не побачимо такі високі ціни на сільськогосподарську продукцію, як цього року.

"Тому, хоча цього року Україна знову отримала високий урожай зернових і активно їх експортуватиме, валютна виручка буде нижчою", – прогнозує Роман Бабицький.

Також невідомо, чи збережеться наступного року потік надходжень від трудових мігрантів. На думку Анатолія Кінаха, він може значно скоротитися під дією анонсованих владою жорстких заходів щодо декларування доходів, податкових перевірок та тиску на малий та середній бізнес. Це може змусити українських "заробітчан" перерозподілити свої кошти та активніше інвестувати за кордоном замість того, щоб надсилати гроші в Україну.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: ”Валютна "різочка" від Святого Миколая: що очікує гривню у 2022 році”