RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Температурний" курс 36,6 не межа: долар може опуститися ще нижче

Національний банк за допомогою постанови розраховує знизити курс готівкового долара в Україні нижче 36,6 грн/$. Проте експерти сумніваються, що регулятору вдасться "охолодити" валютний ринок у країні.

Про це йдеться у матеріалі видання UBR.

Як відомо, НБУ зняв обмеження, яке зобов'язувало банки та обмінники викуповувати у населення валюту не нижче за поточний офіційний курс. До прийняття постанови установи могли вільно ставити тільки курс на продаж, а на купівлю поширювалася нижня межа.

Після нововведень у касах на готівку можна ставити вільні цінники на американський долар як на продаж, так і на покупку. НБУ розраховує, що подібна постанова дозволить "охолодити" валютний ринок і знизити курс готівкового долара нижче за офіційний.

Експерти, у свою чергу, сумніваються, що така стратегія принесе успіх, оскільки якщо ставити низький курс на покупку – охочих продати валюту просто не буде.

"Обмінники можуть виставляти якийсь абсолютно нереальний курс, але тоді у них не буде бізнесу, де вони можуть конкурувати з міжбанком , із банківським сектором. Цілком можуть ставити і 32 грн/$, і 35 грн /$ на покупку, але тоді незрозуміло, у чому бізнес, хто за таким курсом здаватиме?", - стверджує аналітик Libertex Partner Андрій Шевчишин.

Подібну думку озвучив інший експерт із фінансових ринків Іван Угляниця. За його словами, скасування НБУ нижнього кордону більше схоже на "тролінг" від держрегулятора.

У матеріалі UBR сказано, що чим менше у населення буде бажання продавати валюту за заниженою вартістю, тим менше їх турбуватиме і питання, де взяти валюту. Така стратегія може знизити тиск на валютному ринку, що постійно призводить до подорожчання долара.

"Це таке "піджаківське" бюрократичне змагання, вони показують досягнення, що вони щось роблять: курс в обмінниках спуститься або не спуститься. У порожнечу папірці скидають, просто чимось займаються. Насправді ніхто не обмежений на чорному ринку навіть і на продаж - можуть поставити будь-який курс", - підсумував аналітик Іван Угляниця, коментуючи нововведення від НБУ.

Раніше ми розповідали, що курс долара в Україні може зрости втричі.