RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні успішно запустився ринок електроенергії: що це означає

В Україні з 1 липня успішно запустився ринок електроенергії.

Про це в Facebook написав віце-прем'єр-міністр України, глава координаційного центру щодо впровадження нового ринку електроенергії Володимир Кістіон.

"Ринок електричної енергії запустився! Сьогодні відбулися перші торги на ринку "на добу вперед". Вітаю команду ДП "Оператор ринку", НЕК "Укренерго", "Ощадбанк", Андрія Пишного та Ігоря Насалика з вдалим впровадженням важливії для України реформи", - написав він.

Кістіон окремо відзначив, що в новому ринку ціна електроенергії для населення залишиться незмінною.

"Ціна електроенергії для населення з 1 липня 2019 року залишається незмінною - в середньому 1,08 гривень за кіловат", - підкреслив він.

Як повідомляв "Інтерфакс-Україна", на новому біржовому сегменті оптового ринку електроенергії в неділю відбулися перші торги з продажу електроенергії на наступну добу.

На торгах продавалися обсяги, необхідні для покриття різниці між законтрактованими за двосторонніми договорами обсягами і прогнозними обсягами споживання протягом наступних після дня торгів діб. Як повідомляється на сайті держпідприємства "Оператор ринку", що відповідає за функціонування РСВ і внутрішньодобового ринку (ВДР), в торговій зоні "Об'єднана енергосистема України" продано 150,895 млн кВт-год за середньозваженою ціною 1594,188 грн за МВт-год.

Як повідомлялося, "Оператор ринку" опублікувало граничні ціни (prices cap). У період мінімального навантаження (з 00:00 по 08:00 і 23:00 до 24:00) гранична ціна склала 959,12 грн за МВт-год (без ПДВ), в період максимального навантаження (з 08:00 до 23: 00) - 2048,23 грн за МВт (без ПДВ).

В рамках впровадження ринку електроенергії передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку (на ньому закуповується електроенергія на найближчі години).

Введення нового конкурентного ринку електроенергії є частиною міжнародних зобов'язань України щодо імплементації положень Третього енергопакету Євросюзу.