RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Слова Коболєва про нібито несанкціонований відбір газу з транзиту підігрують РФ у газовій війні з Європою - експерт

Заяви ексглави "Нафтогазу" Андрія Коболєва щодо можливого початку несанкціонованого відбору транзитного газу, які той виклав у колонці для видання "Дзеркало тижня", підривають репутацію України.

Так прокоментував матеріал Коболєва політолог Олексій Голобуцький у Facebook.

"Тези колишнього голови НАК про можливий несанкціонований відбір газу з транзиту (грубо кажучи - про крадіжку) напрочуд органічно підігрують Росії в її газовій війні з Європою", - пише Голобуцький.

Голобуцький прогнозує, що слова Коболєва використають кремлівські пропагандисти, щоби очорнити Україну, і поставлять під удар репутацію України як надійного транзитера.

"Людина, яка, будучи головою Нафтогазу, навіть не планувала закуповувати газ (імпорт не був закладений у план 2021), лише через півроку після свого звільнення допускає можливість несанкціонованого відбору. Цинізм чи профнепридатність?" – пише політолог.

У своїй колонці Андрій Коболєв розглянув кілька сценаріїв для України у світлі газової кризи, що насувається, через зростання цін на блакитне паливо у світі, одним з яких був можливий несанкціонований відбір.

Водночас у "Нафтогазі" заявляють, що компанія готова задовольнити попит споживачів цього опалювального сезону, станом на кінець грудня 2021 року в підземних газосховищах було 14,5 млрд куб. м газу, що, за словами голови компанії Юрія Вітренко, на 5% більше, ніж було на ту ж дату в середньому у 2014-2018.