RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Нафтогаз" та Коломойський ділять "Укрнафту": кому що дістанеться

Найбільша нафтовидобувна компанія України ПАТ "Укрнафта" 17 лютого проведе засідання акціонерів, на якому, як очікується, відбудеться розділ її активів між мажоритарієм в особі держави та міноритарієм в особі групи "Приват" олігарха Ігоря Коломойського.

Це випливає з порядку денного позачергового загального засідання акціонерного товариства.

На сьогодні держава через НАК "Нафтогаз України" має 50%+1 акцію "Укрнафти". Ігор Коломойський та інші акціонери групи "Приват" контролюють близько 42% акцій компанії.

Відповідно до порядку денного, схема поділу "Укрнафти" наступна: частину її активів передають новоствореній компанії "Нафта-Актив", після чого компанії Коломойського та його бізнес-партнерів викуплять акції цієї компанії: Littop Enterprises Limited отримає 34% акцій, Bridgemont Ventures Limited – також 34 %, Bordo Management Limited – 32%.

При цьому "Укрнафта", яка залишиться під контролем держави, викупить у Коломойського та Ко їхні акції компанії, після чого анулюють їх. На це дається рік.

Раніше повідомлялося, що в рамках розділу "Укрнафти", "Нафтогазу" дістануться 75% газовидобутку компанії та 40% нафтовидобутку. При цьому експерти оцінюють активи, які залишаться під контролем олігарха, як прибутковіші, ніж ті, що будуть у держави.

Крім того, очікується, що в рамках поділу активів також буде укладено мирову угоду щодо спірного газу в обсязі понад 9 мільярдів кубометрів, які "Укрнафта", а фактично Коломойський, вимагає від держави. Сьогодні цей обсяг коштує 9 мільярдів доларів.

Раніше "Апостроф" писав як програма деолігархізації президента Володимира Зеленського провалюється, при цьому Ігор Коломойський збільшує свій вплив в Україні.