RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

​Бізнес-асоціації виступили проти заборони на викладку тютюнових виробів

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Американська торговельна палата в Україні (AmChem) та Асоціація рітейлерів України (RAU) виступають проти ухвалення поправки до чинного законодавства, яка передбачає заборону видимого розміщення тютюнової продукції у місцях роздрібної торгівлі.

Відповідні зміни народні депутати планують внести до закону "Про рекламу", підтримавши поправку №174 під час голосування за законопроєкт №9206 у другому читанні, йдеться у заяві ЄБА, пише Бізнес Цензор.

Європейська Бізнес Асоціація та Американська торговельна палата вказують, що попри євроінтеграційне спрямування законопроєкту, профільне законодавство Євросоюзу (а саме Директива Європарламенту і Ради 2014/40/ЄС від 3 квітня 2014, яку Україна зобов’язалася імплементувати) не передбачає заборони на видиме розміщення тютнової продукції у точках продажу.

"До прикладу, за даними компаній, у переважній більшості країн ЄС, а також США, Японії, Швейцарії, попри чинні обмеження щодо реклами тютюнових виробів, не запроваджена заборона презентації такої продукції у місцях реалізації", – зазначається у заяві.

Запровадження заборони матиме і економічно-соціальні наслідки і ймовірно сприятиме зростанню тіньового ринку тютюнових виробів, який вже перевищує 20% і призводить до втрат держбюджету у розмірі 22 млрд грн на рік. Тіньовий бізнес, найімовірніше, не дотримуватиметься нових правил.

"Для прозорого бізнесу реалізація зазначеної ініціативи зумовить додаткові витрати – як для великих торговельних мереж, так і малого та середнього бізнесу, що, за підрахунками експертів бізнесу, нараховує близько 50 тис. підприємств – через необхідність залучення інвестицій в переобладнання місць торгівлі та скорочення рентабельності у зв’язку із зменшенням асортименту продукції", – наголошується у заяві.

Асоціація рітейлерів України (RAU) вказує, що ухвалення поправки матиме вплив на роздрібний ринок шляхом створення додаткових бар’єрів для легального бізнесу та спрощення умов для "сірого" ринку: "Це сприятиме росту продажів нелегальних товарів на стихійних ринках, з рук, МАФів, які не мають ліцензії, але будуть реалізовувати товар за більш низькими цінами, що призведе відтоку покупців з торгових мереж. Як наслідок, легальний бізнес понесе додаткові витрати".

В такому випадку падіння продажів в мережах негативно вплине на надходження податків до держбюджету. Водночас закритий формат реалізації тютюнових виробів ускладнить відслідковування податковими та правоохоронними органами "сірих" точок реалізації підакцизних товарів.

"Встановлення додаткових вимог для легального бізнесу не повинно спрощувати умови для реалізації контрафактної продукції", – заявили в Асоціації.

Європейська Бізнес Асоціація, Американська торговельна палата в Україні та Асоціація рітейлерів України закликають Верховну Раду відхилити вказану поправку до законопроєкту №9206.