RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Продана звинуватили у потуранні шахрайству на митниці на користь контрабандиста Альперіна

Правозахисник Юрій Кармазін вважає неприпустимою відмову від службового розслідування за фактами причетності до митних афер директора Департаменту адміністрування митних платежів Аліни Данченко

За словами президента Інституту права і суспільства Юрія Кармазіна, після озвучених 24 листопада 2017 року злочинних схем мінімізації митних платежів для фірм-імпортерів Вадима Альперіна, його Інститут відправив заяви на адресу СБУ, НАБУ, ГПУ і МВС з вимогою порушити кримінальні провадження і притягнути до кримінальної відповідальності спільників контрабандиста. Кармазін зазначив, що його заяви прийняті правоохоронними органами до розгляду.

«Разом із тим, - підкреслив він, - вражає і бентежить те, що в.о. керівника ДФСУ Мирослав Продан палець об палець не вдарив, аби викрити і покарати корупціонерів серед своїх підлеглих, які, по суті, були головними організаторами і виконавцями злочинних митних схем».

Правозахисник акцентував на тому, що директор Департаменту адміністрування митних платежів Аліна Данченко була зобов'язана контролювати і припиняти заниження ставок. Однак «Продан навіть не спромігся провести внутрішнє службове розслідування, не кажучи вже про відповідні звернення до компетентних органів». «Створюється враження, що він, як і Данченко, був або в темі Альперіна, або в долі з ним», - вважає Кармазін.

Він також нагадав, що після того, як НАБУ і прокуратура Києва порушили кримінальне провадження за фактами мінімізації митних платежів групою Альперіна, високопоставлені чиновники ДФСУ, в тому числі Данченко, придумали для контрабандиста нову схему розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах: його фірмам було встановлено так званий «спеціальний тариф». «На відміну від інших постачальників, імпортери одеського афериста розмитнили тканини за ціною 2,05$ / кг, тоді як офіційна мінімальна митна ставка становить 3,75$ / кг. Тільки за перші два тижні листопада 2017 року, Данченко, у ймовірній злочинній змові з Альперіним, завдали державі збитків у розмірі $462132 (12292 млн грн)», - стверджує Кармазін.

На переконання відомого юриста, Данченко повинна понести відповідальність. «На Департамент адміністрування митних платежів ДФСУ покладено функції організації і контролю за своєчасністю сплати митних платежів, застосування передбачених законом заходів митно-тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, організацію контролю за правильністю визначення митної вартості товарів. Таким чином, в діях Аліни Данченко простежуються як мінімум ознаки злочину, передбаченого ст. 367 КК України», - резюмував правозахисник.