RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Радянські методи: Загребельська прокоментувала проект держрегулювання маржі на сигарети

Державне регулювання маржі для оптових та роздрібних продавців сигарет, що пропонують депутати від "Слуги народу" Олександр Дубинський та Олександр Юрченко в законопроекті 1049, – крок до знищення ринкової економіки та повернення до радянських методів регулювання.

Про це пише колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, передає "Главред".

За її словами, такий спосіб боротьби з монопольним становищем компанії "Тедіс Україна" - так обґрунтовують ініціативу депутати, - не дасть очікуваних результатів і є шкідливим для економіки.

"Оптовикам встановлюють маржу не менше 7%. А це значить, що заробіток "Тедіса" не зменшиться, а навпаки збільшиться, бо його маржа складає близько 4%", - відзначає екс-чиновник.

Експерт не виключає, що "Тедіс" може залишитися єдиним оптовиком.

"Ця норма фактично забороняє перепродаж цигарок між оптовиками, а значить ланцюг перепродажу на ринку буде виглядати наступним чином: виробник – оптовик – роздріб. Цим єдиним оптовиком може залишитись "Тедіс", у якого можуть в черговий раз змінитись власники, або місце монополіста може зайняти нова компанія, у якої маржа вже буде не 4%, а майже вдвічі більше", - вважає Загребельська.

Експерт припускає, що виробники можуть створювати власних оптових продавців, але і в такому випадку монопольний стан оптового ринку збережеться. За її словами, незалежно від форми монополії, в програші буде роздріб.

"Нема успішних світових прикладів, коли держрегулювання на заміну конкуренції призводило б до довгострокових позитивних результатів. Конкуренція на ринку не відновлюється за рахунок держрегулювання маржі приватного бізнесу", - заявляє Загребельська.

На її думку, депутатам варто не займатися регулюванням ринків, а потрібно запустити Антимонопольний комітет.

"Якщо парламент буде боротись з кожною монополією держрегулюванням маржі, то через деякий час ми можемо взагалі знищити ринкову економіку", - резюмує Загребельська.