RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Налоги

Новини

28 вересня

Всі новини

Чорноморська митниця почала блокувати в'їзд перевантажених фур до портів - Олександр Щуцький

Чорноморська митниця за підтримки губернатора Херсонської області домовилася з власниками портів в регіоні про обмеження перевантаженим фурам в'їжджати на територію портів. Проект постанови про обмеження в'їзду перевантаженим фурам в областях, де є порти, знаходиться на розгляді Кабінету міністрів.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив виконуючий обов'язки начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький.

За його словами, це пілотний проект, ініційований Чорноморською митницею і запущений поки тільки в Херсонській області. Реалізувати його вдалося завдяки домовленості між губернатором області Юрієм Гусєвим, і інвесторами портів: Шато Хаджішвілі, Володимиром Тіховим і Віктором Сохою. В цілому, зазначає Щуцький, за два тижні експерименту з потоку машин перевантаження фіксують не більше, ніж у 2-3 вантажівок.

"Обговорюючи з губернатором Херсонської області (Гусєвим) ситуацію, я запропонував ваговий контроль при в'їздах в порти. Адже, куди в сезон збору врожаю їдуть фури? У порт. В кожному порту обладнані вагові комплекси, їх не потрібно закуповувати", - заявив Щуцький.

Він додає, що власники портів в праві не пускати машини, якщо ті порушують адміністративні або інші норми, встановлені керівництвом порту. Тому ініціатива можлива тільки в кооперації з портами.

"Щоб масштабувати проект, і розширити функції контролю митників потрібно прийняти розпорядження на рівні уряду. З губернатором області підготовлено та направлено на розгляд до Кабінету міністрів відповідний проект постанови", - повідомляє керівник Чорноморської митниці.

Щуцький переконаний: якщо не вирішувати питання з недобросовісними перевізниками комплексно - то навесні зі снігом зійде новий асфальт.

"Завдання президента вирішити ситуацію з перевантаженням на дорогах правильне і своєчасне. Важливо, щоб Кабінет міністрів прийняв оптимальне, ефективне рішення", - заявив він.

У червні президент Володимир Зеленський оголосив "війну" перевізникам, доручивши правоохоронцям почати кампанію по боротьбі з порушенням вантажівками габаритно-вагових обмежень на дорогах. Згідно зі статистикою, в останні кілька років, майже кожна друга фура, яка їздить українськими автошляхами, перевантажена. Незважаючи на вжиті заходи, силовики відзначають високий рівень корупції в Укртрансбезпеці, а на митниці, куди багато хто з фур слідують, близько 90% машин як і раніше приїжджають перевантаженими.

Раніше на Чорноморській митниці розповіли про нові схеми контрабандистів. За словами Щуцького, багато контрабандистів почали більш майстерно йти від митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, справжність яких важко перевірити. Чорноморську митницю було зареєстровано Міністерством юстиції 16 листопада 2019. У цей же день Олександра Щуцького було призначено виконуючим обов'язки голови Чорноморської митниці.