RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Стосовно оподаткування тютюнових виробів для електричного нагріву запущено ряд маніпуляцій - експерт

Навколо "поправки №55", яка передбачає більш поступове зростання акцизу вироби для електричного нагрівання, що на містять тютюн (ТВЕН), не в 4,2 рази відразу, а в 3 рази плюс додатково по 30% щорічно, цілеспрямовано розганяють "паніку".

Про це в своєму блозі заявив директор Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

Він зазначає, що стосовно автора поправки і 19 народних депутатів, які її підтримали, почалося цькування, в ЗМІ запущено ряд маніпуляцій. Перша - що "акциз понизять на 30%, і бюджет втратить 3 млрд грн". По-перше, мова йде не про зниження, а про підвищення акцизу якщо порівнювати зі ставками попереднього року. Але не таке кардинальне, як було спочатку заплановано. У порівнянні з 2020 акциз на ТВЕНи має вирости в 3 рази.

По-друге, впадає в очі, що сума "втрат" в панічних прогнозах кілька разів змінювалася (в основному в бік підвищення) - спочатку 1,8 млрд, потім 2,3 млрд, зараз "дотягли" до 3 млрд грн. Це вказує на те, що реальних підрахунків в принципі не робили.

"Авторитетна наукова установа - Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України дає абсолютно протилежний висновок: більш поступовий варіант підвищення акцизу за 5 років дасть держбюджету на 18,7 млрд більше доходів, ніж "шоковий сценарій". А за підрахунками Федерації роботодавців України, більш поступовий сценарій підвищення акцизів вже в 2021 дасть держбюджету на 2,6 млрд більше доходів, ніж різке підвищення акцизу в 4,2 рази", - зазначив Яворський.

Друга маніпуляція, що "в Латвії акциз на ТВЕН вже 218 євро". Але її творці наполегливо ігнорують той факт, що у всіх країнах Євросоюзу акцизи на ТВЕНи в рази нижче, ніж акцизи на сигарети. До того ж в країнах Євросоюзу ставка акцизу на ТВЕНи обчислюється в розрахунку на 1 кг тютюну (а не від кількості штук, як з 2021 Україні). Відповідно, щоб порівняти зі ставками в Латвії український акциз потрібно перевести з тисяч штук в кілограми тютюну.

Також фейковою є теза, що "в Білорусі ТВЕНи дорожче ніж в Україні, тому чекати їх контрабанди в Україну не варто", хоча насправді пачка популярних стіків в Білорусі коштує 3,9 білоруських рублів, тобто - 42 грн, що нижче, ніж Україні.

Яворський називає маніпуляцією тезу, що "різке зростання акцизу дасть великі доходи держбюджету". Досвід показує, що споживачі через зростання ціни будуть перемикатися на традиційні сигарети і контрабандну продукцію, з якої податки не сплачуються взагалі.

"В 2019 держбюджет недоотримав 14 млрд акцизів з тютюнової продукції саме через серйозне підвищення акцизів в попередні роки. І в значній мірі втрати відбуваються через перехід споживачів на контрабанду й контрафакт. За даними TNS Kantar, частка нелегальної тютюнової продукції в 2020 продовжувала рости і досягла майже 7% ринку. За даними СБУ, загальні втрати держави за 2017-2019 через нелегальний тютюновий ринок склали близько 30 млрд грн"- підсумував Яворський.