RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Інвестиції в економіку: експерт розповів про точкові рішення замість національної стратегії та реформ

Закон про "інвест-нянь" і Національний інвестиційний фонд є точковими рішеннями, які не матимуть для економіки бажаного ефекту.

Таку думку висловив доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін в блозі на порталі "Економічна правда".

На його думку, для залучення інвесторів потрібна національна стратегія та комплексні реформи в податковій сфері та судочинстві.

Андрій Гмирін аналізує закон "Про державну підтримку інвестиційних проектів ..." (про "інвестиційних нянь"). Закон передбачає 4 форми підтримки інвесторів: звільнення від сплати окремих податків; звільнення від оподаткування ввізним митом; забезпечення переважного права землекористування ділянкою державної або комунальної власності для реалізації інвестпроекту; забезпечення за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел, будівництва об'єктів суміжної інфраструктури.

Інвестор, який хоче отримати пільги, має відповідати таким критеріям: вартість проекту повинна бути більше 20 млн євро, термін реалізації - не більше 5 років; проект повинен передбачати будівництво, модернізацію об'єктів інвестування; інвестор зобов'язаний створити не менше 80 робочих місць, а розмір зарплати працівників мінімум на 15% перевищувати заробіток в регіоні. На думку Андрія Гмиріна, документ не спонукає інвесторів вкладатися в економіку, адже час на втілення будівельного проекту має складати не більше 5 років, що дуже мало. Експерт згадав репресивну податкову машину, корупцію і недовіру до судів.

"Чи будуть податкові пільги на кшталт звільнення від ввізного мита та допомогу на будівництво / модернізацію релевантної компенсацією цих системних проблем?" - пише він.

Андрій Гмирін прокоментував створення "Національного фонду інвестицій України". Його статут передбачає, що учасники будуть вкладати кошти і отримувати дивіденди. За його словами, в Україні це перше таке підприємство, але в світі інструмент відомий: хтось його використовує ефективно (Норвегія і нафтовий фонд), а комусь не вдається його освоїти (РФ і аналогічний фонд, закритий в 2017). Вчений запитує - хто буде наповнювати Націнвестфонд в Україні і як будуть використовуватися кошти з нього. Автор вважає, що залучати інвесторів слід в сільськогосподарське виробництво.

На думку експерта, закон про "інвест-нянь" і створення Націнвестфонду - це спроби врятувати економіку. У той же час в Україні немає стратегії щодо залучення інвестицій з реформою податкової системи, встановленням незалежного судочинства, створенням рівних умов для бізнесу і гарантій його захисту.

"Як вчений, я 4 роки вивчаю податкову систему України і впевнений: вона може залучати або відштовхувати інвесторів. Треба не просто хаотично вносити точкові зміни до Податкового кодексу, а провести комплексні трансформації - створити єдину, централізовану службу на базі Податкової та Митної служб, служб фінмоніторингу, аудиту та фінансових розслідувань, лібералізувати систему оподаткування і знизити податкові ставки, ввести податок на виведений капітал і провести одноразову амністію тіньових капіталів, створити систему прозорого електронного адміністрування бізнесу на основі big data", - пише Андрій Гмирін.

Вчений зазначає, що з власної детальною програмою податкових трансформацій вже два роки звертається на всі рівні влади, але поки безуспішно. Точковий підхід до залучення інвесторів в Україні переважає над стратегічним, констатує експерт.