RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Для викорінення контрабанди потрібна політична воля, підтримка Верховної Ради і суспільства - заступник голови ДМСУ Руслан Черкаський

Перестановки в керівництві Державної митної служби України привели до позитивної динаміки боротьби з контрабандою, проте для викорінення цього явища необхідні політична воля і підтримка парламентом ініціативи наділення ДМСУ більш широкими повноваженнями, зокрема - правом оперативно-розшукової діяльності.

Про це в інтерв'ю "Фактам" розповів заступник голови Державної митної служби Руслан Черкаський.

За місяць роботи нового керівництва ДМСУ план надходжень до держбюджету митних платежів, в тому числі за рахунок боротьби з контрабандою, перевиконано на 11 млрд грн. Статистика втрат від схем безмитного ввезення в Україну товарів, в тому числі зброї і наркотиків, свідчить про астрономічні суми. Щорічно втрати бюджету обчислюються в 100-150 млрд грн. Однак, за словами Черкаського, збиток економічній системі набагато більший.

"Економічна безпека країни - не тільки доходи бюджету. Завдання митниці - захист економіки як системи. Якщо в Україні закривається підприємство, яке виробляє текстиль або взуття через те, що хтось ввозить імпортні товари без сплати ПДВ і мит, за заниженою митною вартості, це теж збиток. І для економіки, і для бюджету. Але як це порахувати? Питання не в сумі збитку. Питання - у вигідній Україні економічній та митній політиці, яку необхідно реалізовувати", - говорить Руслан Черкаський.

З перших днів роботи на посаді заступника голови ДМСУ зосередив увагу на боротьбі з контрабандою зброї, наркотиків, бурштину та лісоматеріалів, і співробітники митниці припинили контрабандне ввезення в Україну близько 2,3 тонн наркотичних речовин і прекурсорів, без урахування таблеток і ампул з наркомісткими рідинами.

"У квітні, у вантажі з картоплею, який прямував з Ірану в Україну, знайшли 213 кг героїну. Наркотик був захований в пластиковій упаковці, яка імітувала форму і розмір картоплі. Раніше більше півтонни наркотику було виявлено серед динь, 300 кг - в паливному баку вантажного автомобіля, їх перевозили з Ірану до Австрії через Україну. А в січні в зоні дії Галицької митниці запобігли спробі контрабанди понад тонни героїну, який ховали у вантажі з рисом! За цінами чорного ринку вартість партії - близько 2,3 млрд грн!" - констатував Черкаський.

Він зазначив, що в 2020-2021 було припинено понад 20 спроб незаконного вивезення з України 800 кг бурштину та 250 спроб чорного експорту лісу-кругляка. Плоди принесло і посилення контролю за визначенням митної вартості товарів - за 4 місяці роботи держбюджет додатково отримав близько 420 млн грн.

Руслан Черкаський вважає, що колишня реформа митної системи була імітацією діяльності, а для ефективної боротьби з контрабандою та схемами, на його думку, необхідні політична воля, підтримка ВРУ і громадськості: "Право на оперативно-розшукову діяльність Державній митній службі, я вважаю, необхідно. Таке право є у митних адміністрацій Німеччини, Польщі, США та багатьох інших країн... Необхідно реальне включення в цей процес Верховної Ради. Митний кодекс, а саме він встановлює "правила гри" в митній сфері, що давно потребує перегляду... Є ряд змін в законодавче поле, уніфікація митних зборів, які дозволили б нам працювати ефективніше", - говорить Черкаський.

Заступник голови ДМСУ висловив надію, що до кінця 2021 вдасться сформувати кістяк Служби з числа професійних митників і за рахунок переведення на контракти підвищити рівень їх зарплат удвічі. А з 2022 - ще в 1,5-2 рази.

"Маю велику надію, що в поточному році вийде провести всі необхідні структурні трансформації, щоб Україна отримала митницю, якою можна пишатися", - резюмував Руслан Черкаський.