RU  UA

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85

Новини

27 вересня

Всі новини

Пожежна станція використовується досі: як виглядали "присутствені місця" у Києві в кінці ХІХ століття, фото

В мережі продовжують бути популярними архівні фотокартки Києва. Більшості киян та частим гостям столиці відома будівля на вул.Володимирській, 15, де наразі розташовані установи Мін'юсту, суду та поліції.

Про історію будівлі розповів ресурс "Спрага: в Києві цікаво".

Читайте також: Київські "джунглі": як виглядала Троєщина в 1990-ті роки

Будівля збудована між двома відомими соборами Києва — Софійським та Михайлівським. Раніше тут діяли відділи губернського правління та казенна палата.

Після того, як у 1797 р. Київ став центром Київської губернії, розташованої повністю на Правобережній Україні, губернське правління було перенесено до Старого міста - так по Володимирській з'явився будинок "Присутствених» місць". Тоді там розташували різні губернські відділи, фінансові органи, Судова палата та Окружний суд. З часом споруду двічі надбудовували.

Поруч було зведено пожежну станцію з каланчею та поліцейську частину. Каланча, що з'явилася у середині 19 століття, збереглася досі.

Окрім того, у будинку казенних установ друкувалося одне з перших видань Києва - офіційна газета "Київські губернські відомості" (1838-1917).

На сьогодеі у колишньому будинку Присутствених місць продовжують працювати органи поліції та суду, також продовжує використовуватися за призначенням старовинна пожежна станція.

Раніше "Апостроф" писав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

Вас також може зацікавити:

Як виглядав Поділ у 1900-х роках: у мережі показали унікальні архівні фото Києва

Київський "Пентагон": фото будівництва у 1980-ті житлового масиву Теремки

Не впізнати: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото