RU  UA

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00

Новини

24 вересня

Всі новини

Шедевр світового неомодернізму: цікаві факти про знамениту "Тарілку" на Либідській у Києві, фото

У Києві є чимало незвичайних будівель, що на момент їх побудови сприймалися, немов об'єкти з майбутнього. Однією з таких є "Тарілка" на Либідській.

Цікаві факти про цю будівлю неомодернізму розповідає "Апостроф" із посиланням на "Спрага: в Києві цікаво".

Так, летюча тарілка знаходиться на вулиці Антоновича, 180 біля метро "Либідська" у Києві та належить Інституту науково-технічної експертизи та інформації. Об'єкт було збудовано ще у 1970-х рр. за проєктом архітекторів Лева Новікова та Флоріана Юр'єва.

Читайте також: Як виглядав Київ у 1918 році з висоти пташиного польоту: вражаючі кольорові фото

В інтер'єрі будинку можна чітко прослідкувати вплив Палацу Національного конгресу Бразилії, що звели на десяток років раніше за проєктом Оскара Німеєра. Величезна тарілка конференц-залу, що органічно вписалася у звичайний прямокутний фасад, привертає увагу своєю неординарною формою. Однією з обставин її появи стало те, що ділянка, виділена для будівництва інституту, була дуже вузькою. Щоб забезпечити приміщення конференц-залу, його довелося розмістити над тротуаром.

Сама тарілка мала бути частиною світломузичного театру, а її концепцію було розроблено ще у 1961 році. І лише за 20 років ідею втілили в реальність у будівлі ІНТЕІ. І хоча театр так і не зажив своїм життям, завдяки йому, складене з двох напівсфер приміщення має чудову акустику.

Довгий час тарілка знаходилася у жалюгідному стані, оскільки інститут не мав грошей на реконструкцію. У 2020 році Міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю до реєстру пам'яток архітектури та монументального мистецтва.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві

Не дізнатися: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото