RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Справа "Поділ Престижу": журналісти розповіли про свавілля чиновників і скандальне рішення суду

У центрі Києва, на Подолі компанія "Пателі Лізинг" побудувала ряд будівель, які жодним чином не порушують загальний архітектурний вигляд району, при цьому новий їх вже побудований будинок "Поділ Престиж" на вулиці Нижній вал заблокований і не здається в експлуатацію через рішення суду, ініційоване Київською міською радою.

Про це йдеться в сюжеті каналу "Перший діловий".

"Шість років будинок стоїть готовим, але судом заборонено вводити його в експлуатацію. Дивним є те, що жодного разу контролюючий орган в ньому не знайшов порушень. Однак Київська міськрада подає позов, що під час будівництва були порушення", - розповіла адвокат Євгенія Нестеренко.

Будівництво будинку було ініційовано в 2005 році, коли Київська міська рада передала земельну ділянку для будівництва житлово-офісного комплексу з підземним паркінгом. Як зазначив архітектор проекту Юрій Бабич, до споруди були підключені два профільних інституту, оскільки будівельникам довелося зіткнутися з проблемами складної геології і старих сусідніх будівель, які доводилося зміцнювати. Далі ряд профільних відомств (Інститут геології, НДІ, Укрдержекспертизи та Міністерство культури) надали "Пателі Лізинг" дозволи на зведення будинку.

Начальник ГУ охорони культурної спадщини КМДА в 1992-2015 Руслан Кухаренко зазначив, що будівництво будинку було необхідно в цьому районі, щоб приховати наслідки руйнівних робіт при будівництві Подільсько-Воскресенської гілки метро. У КМДА претензій до проекту не виникало, але потім депутати місцевої влади стали говорити про ризик "обвалу будинку в метро", і забудовник провів додаткові роботи по зміцненню цього і сусідніх будинків. Комісія від метрополітену підтвердила безпеку введення будівлі в експлуатацію. Слідом за цим київська влада звернулася до судів задля блокування введення будинку в експлуатацію, нібито "в інтересах громади" Києва. Інвестор проекту-переселенка з Донбасу Надія Сапунова заявила, що в якості "громади" виступали активісти з Одеси, організація "Комітет по боротьбі з корупцією" (яку звинувачували в рекеті незаконних казино) та ГО "Старий Поділ".

Як говориться в сюжеті, головуючий на процесі суддя раніше працював в КМДА, що може вказувати на конфлікт інтересів і його упередженість. Він постановив, що забудовник зобов'язаний знести чотири поверхи будівлі, при цьому жодної експертизи, яка б обґрунтувала це рішення, у справі немає.

"Це політичне рішення, (київської влади) дуже зручно піаритися на цьому. Може, за цим стоять якісь кримінальні речі, але те, що є порушення прав інвесторів і порушення прав людини - це абсолютний факт", - заявив інвестор проекту, екс-посол України в Туреччині, Польщі та США Олександр Моцик.

Адвокат Євгенія Нестеренко вказала, що існують шість судових рішень, в яких забудовник довів своє право на зведення саме 12 поверхів будівлі.

Інвестори почали проводити акції протесту під КМДА, щоб захистити право проживати в своїх квартирах, проте чиновники на це не відреагували. Як компромісне рішення забудовник запропонував віддати низку квартир учасникам АТО, проте в КМДА заявили, що цю пропозицію слід подавати в Мінсоцполітики.

"Я побудувала 10 будинків, всі будинки ми здавали за півтора-два роки, інвестори були дуже задоволені, їх діти купували квартири в наших будинках. Коли тут стояв тільки паркан - вже приходили люди укладати договори. Прийшли іноземні інвестори з 18 країн світу, і я не знаю, що їм зараз відповісти", - розповіла засновник компанії "Пателі Лізинг" Дора Пателі і заявила про намір продовжувати боротися законними методами за введення "Поділ Престиж" в експлуатацію.