RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чому в Києві краще купатися на офіційних пляжах, аніж на "диких": названо 15 причин

Офіційні пляжі Києва повинні відповідають вимогам з безпеки та благоустрою. І тільки заздалегідь підготовлена для організованого відпочинку людей локація може вважатися пляжем, пристосованим для відвідування так само, як, наприклад, басейн.

Про це повідомляє комунальне підприємство "Плесо".

15 причин віддати перевагу офіційним пляжам

  1. Купання на "дикому" пляжі - на свій ризик. На офіційному пляжі за безпекою стежать лайфгарди. Досвідчений лайфгард навіть за характером рухів плавця у воді може визначити, коли такий плавець потребує допомоги. На "диких" пляжах, як правило, водолази дістають вже тіла потопельників.
  2. Лікарі і фельдшери чергують в медпунктах, які обов'язково повинні бути на муніципальному пляжі.
  3. На "диких" пляжах відсутні обладнані під'їзди для швидкої медичної допомоги.
  4. На офіційному пляжі повинні бути засоби оповіщення (гучномовці) для доведення до відома громадян необхідної інформації, оголошення роз'яснень і усних зауважень порушникам громадського порядку, а також для нагадування відвідувачам пляжу правил безпечної поведінки на воді.
  5. Дно акваторії офіційних пляжів перед купальним сезоном обстежується і очищається водолазами від травмонебезпечних предметів. Дно "диких" пляжів - не перевіряється.
  6. На офіційних пляжах встановлені в достатній кількості урни для сміття і контейнери. Території офіційних пляжів постійно утримуються в належному санітарному стані.
  7. Пісок на офіційних пляжах очищається за допомогою пляжезбиральні машин і підлягає лабораторному контролю на відповідність вимогам (проводиться бактеріологічний, хімічний та гельмінтологічний аналіз). Пісок, який завозиться з офіційних родовищ і підсипається на пляж, додатково проходить попередній радіологічний контроль і отримує паспорт радіаційної якості. Пісок "диких" пляжів може містити бите скло, гострі іржаві рибальські гачки, голки від шприців і т.д. і мати низьку санітарну якість.
  8. Офіційні пляжі щорічно перед відкриттям отримують санітарні паспорти готовності.
  9. На офіційних пляжах здійснюють постійний лабораторний контроль якості води. Якщо вона не відповідає санітарним нормам, встановлюється тимчасова заборона купання. Крім того, на офіційних пляжах лайфгарди стежать, щоб громадяни не купали домашніх тварин, оскільки вони можуть бути розповсюджувачами небезпечних для здоров'я і життя людей гельмінтів і збудників інфекційних хвороб. На "диких" пляжах такий контроль відсутній.
  10. Інформація про поточні статусах пляжів публікується протягом сезону на офіційному сайті КП "Плесо" і доводиться до відома громадян безпосередньо на пляжах шляхом вивішування прапорів. Зелений прапор - купання без обмежень. Жовтий прапор - купатися рекомендується. Червоний прапор - не можна купатися. Вивішування червоного прапора фактично означає тимчасове закриття пляжу для купання, до якого можуть вдатися через погіршення якості води, надзвичайної ситуації, виявлення на дні водойми травмонебезпечних предмета або перед значним ускладненням погодних умов (штормове попередження).
  11. На офіційних пляжах є є громадські туалети. На "диких" пляжах туалетом служать кущі або сам водний об'єкт, що точно не покращує санітарну якість води.
  12. Кабінки для переодягання, фонтанчики з питною водою, душові установки, навіси від сонця, лави для сидіння, обладнання для паркування велосипедів - обов'язкові елементи пляжної інфраструктури.
  13. На маломірних / малих судах забороняється заходити в акваторії, відведені для купання, адже це створює загрозу здоров'ю і життю плаваючих. У разі наближення моторних суден в акваторії пляжу, лайфгарди обов'язково зупиняють його і проводять з судноводіями роз'яснювальну роботу. А в разі злісного порушення - негайно передають в річкову поліцію інформацію про номер судна і характер порушення правил судноплавства.
  14. На офіційному пляжі повинні бути створені умови для обслуговування та відпочинку громадян з інвалідністю.
  15. Вхід на муніципальні пляжі абсолютно вільний. Відповідно до статті 47 Водного кодексу України, купання є реалізацією громадянами так званого "загального водокористування", яке здійснюється безкоштовно. Платні послуги можуть надаватися на території пляжів приватними підприємцями, які оформили свою діяльність відповідно до чинного законодавства, що дає їм право легально реалізувати товари та послуги на міських територіях (оренда тапчанів, зберігання особистих речей в камерах зберігання або робота кафе в припляжної зоні).

Нагадаємо, днями в пробах води на п'яти пляжах Києва виявили підвищений рівень наявності кишкової палички, тому там заборонили купатися.