RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Києві загрожує знищення історичній будівлі, пов'язаній з проголошенням УНР

Гарній готичній садибі роду меценатів і підприємців Терещенків, яка була свідком творення української державності, загрожує знесення.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як розповіла Олена Терещенко, екс-депутат Київської міської ради і дружина Мішеля Терещенка, правнука історичного власника садиби і мера Глухова (місто в Сумській області), з 1879 року в садибі проживала сім'я відомих українських меценатів, промисловців, громадських і політичних діячів - Терещенків, зокрема, Іван Миколайович Терещенко (1854-1903), гласний міської думи, з дружиною Єлизаветою Михайлівною Терещенко.

"Саме в цій садибі в 1886 році народився їх син, підприємець Михайло Іванович Терещенко, якому довелося стати міністром фінансів і закордонних справ Тимчасового уряду, і завдяки якому останнє було змушене визнати незалежність України", - каже вона.

Олена Терещенко додала, що в 1917 році Михайло Терещенко надав дозвіл Українській Центральній Раді на тимчасове використання двох поверхів особняка для державних потреб. Завдяки цьому в 1917 році тут було розташоване Генеральне секретарство шляхів сполучення УЦР (пізніше - Міністерство шляхів сполучення УНР і Міністерство шляхів сполучення Української Держави).

Більш того, в цьому будинку, в ніч з 13 на 14 листопада 1918 року було обрано Директорію УНР в складі Володимира Винниченка (голова) та її членів - Опанас Андрієвський, Андрій Макаренко, Симон Петлюра (отаман українських республіканських військ) і Федір Швець.

Однак в 2007 році, над садибою нависла загроза, коли її незаконно приватизувала ПрАТ "Центрелеватормлинбуд". Олена Терещенко назвала це незаконним відчуженням з комунальної власності "за типовою схемою, шляхом зміни сторони в інвестиційному зобов'язанні і незаконної приватизації".

"За сприяння певних чиновників, вона була фактично вкрадена з комунальної власності", - зазначила Олена Терещенко, додаючи, що в той час приватизація культурної спадщини була заборонена.

За її словами, після протиправної приватизації, новоявлений власник "Садиби Терещенко" ПрАТ "Центрелеватормлинбуд" цілеспрямовано протягом багатьох років доводив безцінний об'єкт культурної спадщини до руйнування з метою зняття з садиби охоронного статусу і зведення на її місці хмарочоса.

Пані Терещенко пояснила, що руйнування відбувалося шляхом умисного невиконання реставраційних робіт, передбачених ЗУ "Про охорону культурної спадщини" та ув'язненими охоронними договорами для підтримання пам'ятки в належному стані.

"Приватизація можлива тільки за умови укладення майбутнім власником з відповідним органом охорони культурної спадщини попереднього договору. В його тексті прямо визначається, що відразу після отримання права власності на пам'ятник новий господар зобов'язаний укласти охоронний договір і в подальшому використовувати і підтримувати стан пам'ятки належним чином", - уточнив юрист Дмитро Перов.

За словами правозахисника, невиконання умов такого договору може призвести до вилучення пам'ятки в примусовому порядку. У разі ж, якщо буде доведено умисне її руйнування, власнику загрожує тюремний термін до 5 років.

Варто відзначити, що кілька років тому йшлося про будівництво конкурента готелю Hilton - офісно-готельного комплексу Leonis. Будівля мала розташуватися між садибою і сусіднім готелем. Про це писали в ЗМІ, розмірковуючи, як нова висотка може відбитися на стані старої садиби.

Активісти, в тому числі подружжя Терещенків, були переконані, що власник навмисне таким чином доводить садибу до руйнування. Тому що на її місці теж має з'явитися щось більш сучасне.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нащадок без спадщини: чи повернуть Києву садибу, в якій створювалася Україна.