RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Літературний сквер у середмісті столиці буде реконструйовано

Літературний сквер (колишній сквер імені Чкалова), буде відремонтовано за кошти інвесторів. Проект благоустрою Літературного скверу вже погоджено консультативною радою при Департаменті охорони культурної спадщини, Департаментом містобудування та архітектури КМДА, та затверджено наказом КП УЗН Шевченківського району.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив представник інвестора Роман Ткаченко.

"Наш проект благоустрою передбачає мінімальні втручання в ландшафт скверу: збережено існуючі планувальні рішення, додано озеленення та розширено функціонал території. Проектування здійснювалось делікатно, з повагою до існуючого історичного ареалу та природи", - розповів він.

Як відомо, місцеві мешканці багато років протестували проти забудови частини скверу, якому в 2025 році виповниться сто років. В результаті забудовник - ТОВ "ДІЛАЙВЕСТ" - передав ділянку, яка заходила в сквер, на баланс громади. І пообіцяв за власні кошти відремонтувати сам сквер.

"В рамках робіт, - повідомив Роман Ткаченко, - буде виконано ремонт інженерних мереж; оновлено будиночок садівника, де співробітники "Зеленбуду" відпочивають та тримають свій реманент; облаштовано невеличку сцену для проведення культурно-просвітницьких заходів, відремонтовано полив газонів. Буде повністю оновлений спортивний майданчик, зараз там стоять прогнилі тенісні столи, а ми установимо нові спортивні тренажери. Також розробили проект реконструкції інженерної частини фонтану Термена (фільтри, насоси, циркуляція води – адже зараз циркуляція відсутня, вода з фонтану витікає просто поверхнево в районі дитячого майданчика). Ремонт чаші фонтану, яка вже давно перебуває в аварійному стані, потребує додаткових погоджень як пам'ятка, працюємо над цим".

Роман Ткаченко також зауважив, що "основний наголос інвестор робить на озелененні скверу: буде здійснена висадка масиву рослин, витривалих до умов затінку, відремонтовано автоматичний полив території, укріпиться схил (адже це територія древнього Афанасівського яру), на якому висадимо барвінок".

В грудні 2021 року проект модернізації скверу було презентовано громадськості. Розпочати його втіленню завадила широкомасштабна війна. Роботи з благоустрою, згідно розпорядження Київської міської військової адміністрації № 794 від 11.10.2023 р., планується до виконання у 2024-2025 роках.

- Повний текст інтерв'ю - читайте за посиланням.