RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Влада

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

"Прийшли, щоб вилучити копію регламенту КМДА": ексзаступник генпрокурора назвав безпідставними обшуки в Києві

Дії правоохоронних органів стосовно влади Києва мають ознаки акції, координованої "згори". Вони нагадують більше показові акції, ніж процесуальні дії.

Про це заявив екс-заступник генпрокурора Віктор Трепак.

За його словами, таких висновків дійшли юристи "Ad Rem Lex", співзасновником якої є Трепак, провівши юридичний аудит кримінальних проваджень стосовно представників виконавчої влади та комунальних підприємств Києва.

"Надзвичайна активність правоохоронних органів стосовно столичної влади має всі ознаки організованої на найвищому рівні та чітко координованої з єдиного центру цілеспрямованої діяльності", - наголошує Віктор Трепак.

Про координованість дій правоохоронців з єдиного центру свідчить те, що процесуальні дії проводилися різними органами, але в один період - були задіяні прокуратура, нацполіція, фіскальна служба, СБУ тощо, адії правоохоронців супроводжувалися інформаційною компанією.

"Весь "силовий" механізм міг бути запущений лише за командою згори. За президента Порошенка правоохоронні органи за такою ж схемою були задіяні для дискредитації лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка. Та Львівського міського голови Андрія Садового", - заявляє Трепак.

Другий його висновок засвідчує, що значна частина проваджень стосовно столичної влади була розпочата на підставі матеріалів Департаменту внутрішнього фінконтролю та аудиту КМДА: "Столична влада систематично і досить результативно використовує інструмент внутрішнього фінансового контролю для запобігання та виявлення правопорушень з використанням бюджетних коштів, а також забезпечення правового реагування на них".

Третій висновок – дії правоохоронців нагадують силові показові акції: "Проведені правоохоронними органами в рамках цих кримінальних проваджень обшуки виглядають більше як силові демонстративно-показові акції, ніж процесуальні дії, у яких існувала об’єктивна потреба".

Він наголошує: обшук є крайнім процесуальним засобом, у багатьох випадках в ньому немає потреби, документи можна вилучити шляхом такої слідчої дії, як тимчасовий доступ до них.

"Усі обшуки у підрозділах КМДА та КП завершились вилученням статутних документів, посадових інструкцій, тендерної документації тощо, яка апріорі не могла бути прихована і яка у більшості своїй перебуває у відкритому доступі. В одній кримінальній справі знадобився терміновий обшук для отримання копії Регламенту КМДА. Невже треба було приходити до будівлі КМДА з обшуком, щоб отримати завірену копію її Регламенту?" - підкреслює Трепак.

Він зазначає, що більшість коментарів стосовно ситуації в Києві містять саме політичну оцінку, і вважає, що було б добре, якби вони бодай частково базувалися на правовому аналізі ситуації.

З проханням дати правову оцінку ситуації у зв’язку з активізацією правоохоронних органів стосовно столичної влади, до юристів звернувся мер Києва, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко.