Стало відомо про українське громадянство російського мільярдера

ЗМІ дізналися про те, що президент України Петро Порошенко нібито надав російському олігарху Костянтину Григоришину, який має енергоактиви в Україні, українське громадянство.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на інформоване джерело.

"Громадянин Російської Федерації та Республіки Кіпр Григоришин Костянтин Іванович звернувся до одного з підрозділів міграційної служби із заявою про набуття громадянства України у спрощеному порядку за територіальним походженням відповідно до частини першої статті 8 Закону України "Про громадянство України" у зв'язку з тим, що народився на території України", – повідомили ЗМІ в Державній міграційній службі України.

Також у відомстві нагадали, що у зазначеному законі відсутні підстави, які б робили неможливим отримання громадянства України за територіальним походженням.

"Отже, наявність будь-якого кримінального судочинства на території України або, наприклад, Російської Федерації стосовно особи не є підставою для відмови в прийнятті позитивного рішення про набуття особою громадянства України за територіальним походженням", – уточнюють у Державній міграційній службі.

За даними ЗМІ, російський бізнесмен Григоришин є основним акціонером ПАТ "Сумське НВО ім. М.В. Фрунзе", також володіє 75% акцій найбільшого в Східній Європі виробника трансформаторів "Запоріжтрансформатор", енергетичними компаніями в Україні. За даними Forbes, Григоришин у 2015 році обіймав 75-ту сходинку в рейтингу найбагатших бізнесменів Росії зі статком у $1,1 млрд.

Нагадаємо, що в Росії Костянтин Григоришин звинувачується в причетності до несплати податків.

Як повідомляв "Апостроф", Костянтина Григоришина оголосили в розшук у рамках справи про ухилення від сплати податків на суму 675 млн рублів.