RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В Україні розгорається скандал навколо росіянина-втікача: опубліковано відео

В Україні вже два роки намагається отримати політичний притулок росіянин Петро Любченков, якому на батьківщині загрожує до восьми років тюремного ув'язнення за те, що влітку 2014 року він опублікував на своїй сторінці в соцмережі "ВКонтакте" пост з гаслом "Вріжемо по путлеру його ж зброєю - повернемо Кубань Україні".

Про це повідомляє російське інтернет-видання "Настоящее время".

"Все здавалося просто: з одного боку вороги, а з іншого - друзі. Менше за все я очікував, що будуть якісь проблеми", - розповів Любченков.

Він перетнув кордон з Україною в ніч з третього на четверте червня 2014 року та одразу попросив політичний притулок, але Міграційна служба відмовила йому. Посадовці вважали, що Любченкову в РФ нічого не загрожує і, більш того, повідомили про нього українським прокурорам, які передали цю інформацію ФСБ.

"Прокуратура Одеської області не придумала нічого кращого, як звернутися до Російської Федерації з проханням: ось, будь ласка, роз'ясніть нам, у нас є такий Петро Любченков, а він у вас десь там у списках екстремістів. Після цього прокуратура Російської Федерації звернулася з вимогою екстрадувати Любченкова в Росію", - розповів адвокат Любченкова Андрій Лещенко.

Сьогодні Любченков проживає в штабі Одеської самооборони.

"Якщо вони зовсім погані, то нехай ідуть! Ми хоч розімнемося. Людина реально приїхала звідти, дисидент, по суті, була змушена виїхати, тому що її переслідували. І брати її заарештовувати, видавати - це просто зрада, я вважаю!" - підкреслив комендант штабу Самооборони Одеси Тодор Пановський.

Журналісти повідомляють, що Любченков виграв черговий судовий процес. Суд зобов'язав Міграційну службу надати йому статус біженця, а процедура екстрадиції росіянина поки призупинено. Однак у червні Любченкова чекає ще одна апеляція.

Як повідомляв "Апостроф", ще в серпні минулого року президент України Петро Порошенко пообіцяв спростити процедуру отримання громадянства для російських опозиціонерів.