RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Катастрофа: в РФ розповіли, чим обернеться для Московського патріархату втрата України

У разі виникнення в Україні єдиної національної церкви Московський Патріархат зазнає надзвичайно тяжкого удару, адже саме тут знаходиться левова частка його парафій.

Про це розповів російський блогер, публіцист і драматург Володимир Голишев в інтерв'ю Online.ua.

"У порівнянні з жителями Росії, українці дуже релігійні. Причому по-справжньому, з селянської грунтовністю. У Росії церква завжди була і залишається "державною" установою, що обслуговує інтереси влади, а в Україні церква — своє, рідне, насущне. Інша важлива особливість — відсутність монополії. В Україні одразу кілька православних церков (не рахуючи УГКЦ, яку також цілком можна назвати православною), і жодна з них не претендує на те місце, яке в Росії займає РПЦ", - пояснює відмінності між двома країнами блогер.

"Багато що змінилося після Майдану. По-перше, похитнулися позиції Московського Патріархату. По-друге, вийшов на фінішну пряму процес формування української нації. Єдина національна церква могла б зіграти тут величезну роль. Очевидно, що цього хотіли всі — і керівництво країни, і народ, і численні друзі України в усьому світі, і Константинопольський Патріархат, під омофором якого нова церква повинна виникнути. Очевидно, що на Криті саме це питання стане головним. Саме він — головний камінь спотикання", - вважає Голишев, пояснюючи це позицією Московського патріархату.

"Адже для московської церковної бюрократії Україна набагато важливіше Росії. Саме там знаходиться левова частка її парафій. Причому справжніх — не фіктивних. Візьмемо "великодню статистику". В Україні втричі більше людей відвідує пасхальне богослужіння, ніж у Росії. Це при тому, що населення в Україні набагато менше! А в звичайні дні храми в Росії, взагалі, пустують. Тому втрата України для Московського Патріархату буде катастрофою. З іншого боку, уникнути цього неможливо. Можна лише сповільнити її неминучий відхід", - упевнений російський блогер.

Раніше глава УПЦ КП патріарх Філарет в інтерв'ю "Апострофу" пояснив, чому Українські православні церкви Київського та Московського патріархатів у майбутньому об'єднаються.