RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Порошенка зробили резонансне зізнання щодо бідності України

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Литвиненко заявив, що Україна – одна з найбідніших країн Європи, і в найближчі роки масштабного переозброєння армії чекати не варто.

Про це Литвиненко сказав у ході міжнародної конференції "Саміт НАТО у Варшаві – результати для України" у вівторок у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"У поточних умовах глобальних світових трансформацій військовий фактор стає основним інструментом зовнішньої політики, відсутність коштів на повноцінні реформи і переозброєння стримує створення в Україні в найближчій перспективі сучасної армії. Військова сила стає основним інструментом зовнішньої політики. Це принципова зміна, і ми повинні це чітко усвідомлювати", - підкреслює Литвиненко.

"Тоді як Чорноморсько-Каспійський регіон дестабілізований, про що свідчать, зокрема, події останніх днів у Туреччини і Вірменії, в Україні йде справжня війна: противник продовжує обстріл з великокаліберного артозброєння не тільки вдень, а й вночі, щодня гинуть українські солдати", - зазначає заступник секретаря РНБО.

Водночас, за словами Литвиненка, поява в Україні компактної, але оснащеної сучасним озброєнням армії – це питання перспективи.

"Війна - це гроші, а Україна сьогодні - одна з найбідніших країн в Європі", - визнав він, додавши при цьому, що "масштабного переозброєння армії найближчими роками не буде".

Як підкреслив Литвиненко, в умовах обмеженого оборонного бюджету критичне значення для підвищення боєготовності армії набуває підвищення ефективності використання наявного арсеналу озброєнь і військової техніки, а також якісне підвищення ефективності всієї системи органів системи безпеки і оборони, і, в першу чергу, військового управління і розвідки.

Оцінюючи практичне значення рішень Варшавського саміту НАТО для України, заступник секретаря РНБО сказав: "НАТО зробило безпрецедентний крок з надання Україні більших можливостей у проведенні інституційних реформ, і Україна повинна скористатися цими можливостями".

"Давайте працювати над конкретними проектами", - додав він.

У зв'язку з цим заступник секретаря РНБО особливо акцентував увагу на необхідності переведення у практичну площину планів Києва з переходу оборонного сектору на стандарти альянсу.

За його словами, майбутнє євроатлантичної інтеграції України вирішується сьогодні у зоні бойових дій: Широкіно, Попасної.

Як переконаний Литвиненко, першочерговим пріоритетом військової реформи має стати зміна ідеології реформування в частині ставлення до потреб армії і солдата в комплексному плані, підкресливши, що "якщо солдат буде залишатися засобом, ніякої євроатлантичної інтеграції не буде".

Як повідомляв "Апостроф", на початку липня український волонтер при Міністерстві оборони Костянтин Лісник заявив, що скоро в Україні закінчаться патрони.