У Росії задумали повісити вбивство Нємцова на Україну

Депутат Держдуми Росії від Чечні Магомед Вахаев звернувся до генпрокурора Росії Юрія Чайки з проханням перевірити твердження в пресі про можливу причетність до вбивства опозиціонера Бориса Нємцова співробітників Служби безпеки України (СБУ).

Про це повідомляє Комерсант.

Як розповів Вахаев, таке рішення він прийняв, коли в пресі, в тому числі і зарубіжній, стали з'являтися публікації, в яких "досить переконливо" говорилося про іноземний слід у цьому злочині.

"У момент вбивства Нємцова поруч з ним була громадянка України Ганна Дурицька, він сам був тісно пов'язаний з українською політикою, а крім того, і зброя, з якої стріляли у політика, як вважають у ФСБ, могло бути завезено з України",— зазначив депутат.

Вахаев сподівається, що втручання генпрокуратури у розслідування вбивства Нємцова допоможе встановити "як замовників, так і мотиви злочину".

"Очевидно, що ті, хто організував зухвале вбивство такої відомої людини, ставили за мету розхитати суспільно-політичну ситуацію в нашій країні, тому дуже важливо в розслідуванні цього злочину вивчити версію про можливу причетність іноземних спецслужб",— зазначив депутат.

Разом зі своїми колегами по Держдумі Вахаев має намір провести круглий стіл, на якому йтиметься про хід розслідування вбивства Нємцова.

Цю ідею підтримав також захист обвинувачених у вбивстві - колишнього офіцера внутрішніх військ МВС РФ Заура Дадаєва і його спільників Анзора і Шадіда Губашевих, Тамерлана Ескерханова і Хамзата Бахаєва.

"У публікаціях, зокрема, йшлося про те, що вбивство опозиціонера скоєно з використанням зброї, яка виготовлена з массогабаритного макету пістолета, доставленого контрабандним шляхом з України",— заявила їх адвокат Роза Магомедова.

Крім того, за її словами, у адвокатів є інформація про те, що напередодні вбивства політика один із передбачуваних співучасників злочину Беслан Шаванов перебував в Україні, звідки прилетів до Москви разом з Ганною Дурицькою (кримінальне переслідування Шаванова, загиблого при затриманні, потім було припинено).

У Генпрокуратурі не змогли оперативно відповісти на питання, а в СКР від коментарів просто утрималися. У свою чергу, джерело в правоохоронних органах дало зрозуміти: "українська версія" не буде перевірятися в рамках даної справи.

Як повідомляв "Апостроф", депутати нижньої палати російської Держдуми відмовилися вшанувати пам'ять політика Бориса Нємцова, вбитого 27 лютого 2015 року, хвилиною мовчання.