RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Стало відомо про підготовку революційних домовленостей по Донбасу

Контактна група в Мінську розгляне створення п'яти нових демілітаризованих зон уздовж лінії розмежування на Донбасі, щоб захистити населення від екологічної катастрофи і перебоїв з водопостачанням.

Про це повідомляє Комерсант із посиланням на джерела.

Нова концепція розроблена Міжнародним комітетом Червоного Хреста, з нею вже ознайомилися учасники мінських переговорів з Києва, Москви, а також Донецька і Луганська. За даними співрозмовника, обізнаного з ходом переговорів, на стадії знайомства з документом неприйняття він ні в кого не викликав. Документ планують розглянути на наступному засіданні контактної групи.

Зони безпеки планують створити біля великих інфраструктурних об'єктів регіону. Два них знаходяться на території, яка контролюється Україною, - це Петровський водозабір і водопровід від нього у Луганськ, а також насосна станція в місті Кірово в Донецькій області та водопровід від неї до фільтрувальних станцій в Горлівці.

Два об'єкти розташовані безпосередньо на лінії зіткнення — Донецька фільтрувальна станція з водопроводом від неї в Донецьк і водопроводи між Золотим і Первомайським в Луганській області. Ще один об'єкт знаходиться на території самопроголошеної ДНР — це Верхньокальміуська фільтрувальна станція.

В її резервуарах зберігається понад 300 тонн зрідженого хлору, і в документі міститься застереження: якщо станція отримає пошкодження, «резервуари під тиском можуть протекти і зріджений хлор відразу перетвориться в дуже велику кількість газоподібного хлору». За оцінками експертів МКЧХ, при несприятливих умовах постраждати в результаті такої аварії можуть до 400 тис. осіб.

"Згідно з нормами міжнародного права ми пропонуємо створити зони безпеки навколо низки інфраструктурних об'єктів, від роботи яких залежить подача води майже 2 млн людей, які проживають по обидві сторони лінії розмежування",— пояснило джерело в МКЧХ.

Кордони нових зон сторонам пропонується чітко визначити, а потім позначити їх на місцевості спеціальними знаками. Ці території повинні бути демілітаризовані — на них не можуть перебувати учасники бойових дій або військова техніка.

Як повідомляв "Апостроф", 21 вересня стало відомо про підписання нового рамкового документа в рамках мінської переговорної групи.