RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Переговори щодо Донбасу: Марчук озвучив сценарій врегулювання конфлікту

Врегулювання конфлікту на Донбасі можливо шляхом компромісу в питанні так званого перехідного періоду та формування місцевих органів влади на це час.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив представник України в мінській переговорній групі, колишній голова СБУ і колишній секретар РНБО генерал Євген Марчук.

Він підкреслив, що не йдеться про компроміс з бойовиками і Росією.

"Не можуть бути предметом компромісу питання державного кордону, суверенітету, незалежної зовнішньої і внутрішньої політики, а також інші базові параметри державності. Але є досить широкий спектр врегулювання, елементи якого перебувають у зоні можливого компромісу. Насамперед, мова йде про так званий перехідний період і принципи формування місцевих органів влади на цей відрізок часу", - сказав Марчук.

За його словами, у ці адміністрації можуть увійти представники місцевого населення, які залишалися на тимчасово окупованій території та були змушені десь працювати, але вони не брали участь у бойових діях проти ЗСУ.

"Центральна влада, забезпечуючи функціонування загальнонаціонального законодавства, бере на себе допоміжну роль і залучає міжнародні інвестиції на відновлення, а робочі моменти повинні вирішуватися місцевими жителями", - сказав Марчук.

Також він зазначив, що "нашпиговане можливими компромісами" і відведення військової техніки з обох сторін.

"Якщо державний кордон ніколи не може бути предметом компромісу, то особливий режим його функціонування в перехідний період може бути предметом для дискусії, але тільки в інтересах місцевого населення", - сказав екс-глава СБУ.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Лою заявив, що окупована територія Донбасу і анексований Крим, швидше за все, повернуться під контроль української влади в 2018 році.