RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Washington Post пояснило, чому міць РФ сильно перебільшена

Американські журналісти назвали п'ять причин того, чому на Заході іноді перебільшують силу і вплив Росії.

Про це пише видання The Washington Post.

1. Російська економіка слабка.

ВВП США в 10 разів перевершує ВВП Росії, і тільки в дні високих цін на вуглеводні РФ могла певною мірою конкурувати з американською економічною міццю, але ці дні вже минули. Російський бюджет майже на 50% залежить від продажу вуглеводневої палива, проте останнім часом спостерігається різке падіння цін на цей товар, що занурило економіку РФ в рецесію, яка не завершиться найближчим часом.

Один з резервних фондів Росії з 2014 року скоротився з 87 млрд дол до 16,18 млрд дол. У РФ є ще один резерв - Фонд національного добробуту розміром 73 млрд дол, але значна частина цих коштів вже розподілена.

Крім цього, за інформацією Світового банку, 21,4 млн росіян (14,6% населення) живуть за межею бідності.

2. Росія переживає демографічну кризу.

Середній рівень народжуваності в РФ становить 1,7 дитини на одну жінку, що нижче за показник в 2,1, який необхідний для підтримання кількості населення на колишньому рівні. Середня тривалість життя чоловіків в РФ становить 64 роки, що нижче аналогічного показника в КНДР.

У 2012 році ВООЗ заявив, що 30% росіян вмирають від отруєння алкоголем. 12 млн жителів Росії регулярно вживають сурогатний алкоголь, такий як медичний етанол, засоби для миття вікон та парфуми.

Очікується, що до 2050 року населення РФ скоротиться на 23 млн (16%), що призведе до втрати 25% працездатного населення, а це загрожує значним дефіцитом пенсійного фонду.

3. Росія більше не може дотувати свої проблемні регіони.

РФ витрачає близько 10 млрд дол на рік на дотації проблемних регіонів, таких як Чечня і Крим. Як тільки значні фінансові вливання припиняться, між Москвою та іншими регіонами можуть початися тертя, що може призвести до поновлення конфлікту на Північному Кавказі.

Підкреслюється, що тільки 14 з 83 суб'єктів РФ є регіонами-донорами. З часом підтримка Росією сепаратистських анклавів в Україні, Молдові і Грузії може скоротитися.

4. Росії доведеться скоротити військові витрати.

В результаті економічної стагнації до 2020 року РФ буде витрачати на оборону лише 41 млрд дол, що приблизно відповідає оборонного бюджету Франції, населення якої становить лише 46% від населення Росії. Крім цього, зростаючі витрати на війни в Сирії та Україні змусять РФ або достроково завершити ці кампанії, або збанкрутять кремлівський режим.

Також 41 млрд дол російського оборонного бюджету не йдуть ні в яке порівняння з витратами на оборону країн НАТО, які в 2015 році виділили на військові потреби 892 млрд дол.

5. Росія має хронічні соціальні проблеми.

Як зазначив політолог Деніел Трейсман, у авторитарних державах популярність режиму тісно пов'язана з економічним зростанням.

На даний момент у РФ високий рівень протестних настроїв, пов'язаних з економічною ситуацією. Недавнє соцопитування показало, що 32% росіян готові приєднатися до таких протестів, якщо вони пройдуть в їхньому рідному місті. Це найвищий показник з моменту приходу Володимира Путіна до влади в 1999 році.

Росія - не сталінська диктатура, а "керована демократія". Тривалий економічний спад змінить ставлення до неї серед росіян. Якою б потужною або загрозливій Росія здавалася зараз, така ситуація не буде тривати довго. Російська стабільність - і режим Путіна - знаходяться на хитких підвалинах, і тріщини вже починають проявлятися.

Як повідомляв "Апостроф", російський журналіст Олексій Венедиктов заявив, що в РФ спостерігається певна втома від окупованого Криму.