RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Покарання колаборантів: названо недоліки законопроекту про відповідальність мешканців ОРДЛО і Криму

У поданому нещодавно у Верховну раду законопроекті, яким пропонується запровадити в кримінальному кодексі відповідальність за співпрацю з окупаційною владою в Криму і непідконтрольній частині Донбасу, можна помітити ряд істотних прорахунків, які явно потребують доопрацювання.

Про це йдеться у матеріалі журналіста "Апострофа" Артура Гора.

По-перше, згідно з Мінськими угодами, Україна повинна забезпечити амністію і помилування особам, які брали участь у подіях, що мали місце в окремих районах Донецької і Луганської областей України. Закону про амністію ще немає, а якщо він і буде ухвалений, то, очевидно, людей з кров'ю на руках ніхто не помилує, а от від переслідувань тих, хто кричав "путінпамагі" під стінами ДонОДА, потрібно відмовитися. Але, згідно з законопроектом про заборону колабораціонізму, засудити доведеться всіх, хто розмахував російськими триколорами на Донбасі.

"Законопроекту, що передбачає кримінальну відповідальність за всі форми колабораціонізму не повинно бути. Наявних статей кримінального кодексу достатньо для притягнення до відповідальності. Це і стаття про державну зраду, і статті про пособництво тероризму", - вважає юрист Ірина Лоюк.

Другий прорахунок законопроекту полягає в тому, що не зовсім ясно, яку саме співпрацю з окупаційною владою слід вважати злочинною. Окрім участі у мітингах і референдумах, заборони на господарську діяльність, отримання документів та безпосередньої роботи у владних окупаційних органах, законопроект як одну з форм колабораціонізму визначає "будь-які інші форми співпраці з російською окупаційною владою". Які це "інші форми" – незрозуміло. Адже, так чи інакше, жителям Донбасу і Криму, що залишилися на непідконтрольних територіях, практично щодня доводиться вступати у взаємодію з окупаційними адміністраціями при працевлаштуванні на мирну роботу, поході в міськраду для вирішення побутових питань, сплаті податків, оформленні соцвиплат.

Але автор законопроекту Ігор Лапін заспокоює: "Є форми колабораціонізму – і це кримінально карається, а є дії, які носять ознаки колабораціонізму, наприклад, чоловік пішов працювати вчителем у школу. Це не кримінально каране діяння, тому звичайних людей покарання не наздожене".

Але у юристів інший погляд на проблему. "На жаль, такі люди теж потрапляють під відповідальність, так як у законопроекті чітко прописані винятки", - додала Ірина Лоюк.

Як повідомляв "Апостроф", 15 березня РНБО ухвалила рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення сил в зоні проведення антитерористичної операції.