Безвіз для України: в "Аграрній партії" дали оцінку рішенню Європарламенту

Лідер "Аграрної Партії" Віталій Скоцик з приводу позитивного рішення надання Україні безвіза Эвопарламентом зазначив, що Євросоюз продовжить надавати підтримку Украъни, але буде стежити за подальшими змінами в країні.

Про це він написав у своєму блозі на порталі "Ліга".

"Європа надає Україні безвіз, щоб у нас була мотивація впроваджувати реформи. Якщо ж в реформуванні країни почнеться відкат" назад, зберегти безвізовий режим може виявитися ще складніше, ніж отримати його", - зазначив Скоцик.

"Фактично десять років різні українські уряди намагалися домогтися безвіза шляхом обману - створюючи псевдооргани для боротьби з корупцією, придумуючи отмазки "по створенню біометричного паспорта, зволікаючи з прийняттям десятків законів, важливих насамперед для українців. А досить просто чесно виконувати свої зобов'язання. Українці заслужили безвізовий режим. Але цей безвіз - не кінець історії, а тільки початок. Європарламентарі підкреслюють - це заохочення до подальших реформ", - написав політик.

За його словами, Україні варто не тільки порадіти можливості громадян не витрачати час і кошти на отримання віз, але і прислухатися до критики, яка звучала під час дебатів.

"Негативні заяви звучало чимало. Їх вимовляли в основному або ультраправі, або вкрай ліві. Втім, найчастіше критикували Україну за всюдисущу корупцію. І говорили це не тільки ті, хто входить в табори прихильників Путіна, а й друзі України. Тут якраз владі і потрібно задуматися", - подкреслив Скорик.

Він зазначає, що депутати з мінімум 4 країн розкритикували Україну за нове антикорупційне законодавство.

"Депутати з Австрії, Фінляндії, Естонії, Іспанії жорстко розкритикували нове законодавство, яке зобов'язує громадських активістів, які борються з корупцією, подавати електронні декларації. Якщо ми і далі будемо йти таким темпом: крок вперед, два назад, то не здивуюся, що безвізове свято скоро завершиться. Тому може виявитися, що безвіз було легше отримати, але куди важче буде його зберегти", - припускає Скоцик.