У ГПУ заявили про знищення секретних документів щодо Євромайдану

Генпрокуратура заявляє, що Адміністрація президента знищила ряд секретних документів СБУ по боротьбі з тероризмом під час Євромайдану, а деякі з них роздала колишнім співробітникам.

Про це йдеться в ухвалі суду 31 березня, повідомляє "Українська правда" з посиланням на "Українські новини".

Як йдеться в ухвалі суду, у рамках розслідування вбивств активістів Евромайдана ГПУ, зокрема, розслідує обставини організації та проведення 18 і 19 лютого 2014 року силового розгону учасників протестів у центральній частині Києва силами СБУ і МВС, у тому числі шляхом проведення антитерористичної операції.

Колишні посадові особи СБУ в листопаді 2013 року – лютому 2014 року інформували Адміністрацію президента листами, повідомленнями, довідками, повідомленнями про стан боротьби з тероризмом та про прийняті рішення щодо приведення сил і засобів суб'єктів боротьби з тероризмом у готовності "посилена" або "підвищена".

Деякі з даних документів були надані Адміністрацією президента органу досудового розслідування і приєднані до матеріалів кримінального провадження.

Згідно листа Адміністрації президента від 8 лютого 2017 року, деякі документи, в яких повідомляється про кадрові перестановки в СБУ, містять конфіденційну інформацію і зараз знаходиться в розпорядженні служби безпеки.

У той же час 15 документів були знищені в установленому порядку, а 5 документів були видані співробітниками Адміністрації президента, які в даний час не є працівниками відомства.

"Слідчий відзначає, що зазначені документи мають відношення до розслідуваних подій, що мають гриф обмеженого доступу і можуть бути використані в якості доказів у кримінальному провадженні", - говориться в рішенні суду.

Слідство сумнівається, що ці документи знищені і попросив суд надати до них доступ. Суд задовольнив клопотання і надав ГПУ доступ до документів, які зберігаються в Адміністрації президента, і підтверджують знищення зазначених доповідних записок СБУ та передачу їх колишнім співробітникам.

Як повідомляв "Апостроф", екс-президент України Віктор Янукович заявив, що колишній спецпідрозділ МВС "Беркут" перевищив свої повноваження при розгоні учасників Євромайдану.