RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

14 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Люди не можуть зібратися: журналістка розповіла про репресії в Криму після окупації

В окупованому Росією Криму стала використовуватися політика заміщення: фахівців, які працювали в Криму, звільняють, замінюючи їх на приїжджих з областей Росії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла телеведуча, журналіст і історик Гульнара Абдулаєва.

"У Росії завжди проходила така політика, коли людей на керівні посади привозять з одного регіону в інший регіон, переселяють практично. У них ця практика працює. Ми бачимо в Криму те ж саме. Тих фахівців, які працювали в Криму, навіть тих же російських , які були за Росію, сьогодні просто прибрали з робочих місць - або понизили, або звільнили - і замістили приїжджими з областей Росії. У Криму на сьогодні дійсно дуже багато тих людей - їх не можна назвати переселенцями - які приїжджають з Росії. На південному березі багато приїжджих з Кавказу. Виходить, в основному Севастополь і південний берег заселяються росіянами", - розповіла вона.

Далі Абдулаєва зазначила, що дана ситуація в Криму впливає на кримських татар.

"Ось, візьмемо школи. Були кримськотатарські школи, були українські школи, а сьогодні немає ні кримськотатарської школи, ні української школи. Навіть не залишили українські та кримськотатарські класи. Їх просто перетворили на факультативи. У дитини, у якого 5-6 уроків, залишитися на 7-8 уроки сил немає, щоб йти на кримськотатарську або українську мову. Що стосується якихось культурних заходів, там потрібно подавати заявку на проведення чого-небудь: ні про які масові зібрання людей не йдеться. Це забороняється. Люди не можуть зібратися, щоб, наприклад, свято Курбан-байрам відмітити або інші релігійні та національні свята, зібратися десь на природі. Це не вітається, це забороняється. В принципі, можу сказати, що культурно страждають", - зазначила історик.

"Багато викладачів кримських вузів ще до окупації подавали свої наукові роботи для публікації в казанських збірниках. Інститут імені Марджани в Казані - один з найсильніших, особливо по тюркології. Багато українських істориків і вчені теж подавали туди свої роботи. Це була нормальна практика. Після окупації, коли кримські татари почали подавати туди свої роботи, їм пропонують: "А давайте ви будете просто писати "татарин". Давайте приберемо "кримський". Там є графа "національність", вони пишуть, природно, "кримський татарин". Тобто намагаються показати, що татари єдині, що ті татари, які живуть в Росії, в Татарстані, і кримські татари - це єдиний народ. Вони не розуміють, що це два абсолютно різні народи, які формувалися окремо і у яких історії абсолютно різні. Ось така політика йде", - резюмувала Гульнара Абдулаєва.

Детальніше про кримських татар і майбутньому повернення півострова читайте в інтерв'ю Гульнари Абдулаєвої "Апострофу" "Рейтинг Путіна в Криму впав, люди згадують, як добре жили в Україні".