RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні вказали на кілька найскладніших моментів у законі щодо Донбасу

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вказав на деякі спірні моменти в одному з нещодавно прийнятих законопроектів щодо Донбасу.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

Тука звернув увагу, що на даний момент АТО координує Антитерористичний центр, який фактично очолює СБУ.

"Зараз розглядається створення об'єднаного оперативного штабу. Насправді це структура не нова, такий оперативний штаб вже створено, він зараз діє в рамках Міністерства оборони. І там виникає суперечність між існуючими нормами чинного законодавства щодо підпорядкування всіх учасників АТО. Кому вони будуть підкорятися? ЗСУ? Це невластиві функції", - зазначив заступник міністра.

Також він вказав на питання щодо ведення господарської діяльності.

"Я, наприклад, зазначав, що питання щодо використання земель у межах військово-цивільних адміністрацій ще й досі залишається абсолютно невирішеним. І не лише земель, а й озер і річок... Мені б хотілося бачити відповіді на ці питання в цьому законі. Але, наскільки я розумію, якщо в першому варіанті цього законопроекту досить велика частина його була присвячена діяльності військово-цивільних адміністрацій, у тому варіанті, який був проголосований у першому читанні, цього зовсім небагато уваги приділяється. І все-таки більше повноважень залишається за законом про військово-цивільних адміністрації", - говорить Георгій Тука.

"Крім того, є певні застереження з боку фахівців міжнародного права щодо трактувань "країна-агресор", "окуповані території", "дотримання міжнародного гуманітарного права" та інших. Є неоднозначні трактування щодо визначення початку агресії, ніж, наприклад, наполягає "Самопоміч", - додав політик.

За його словами, досить спірним є згадка Криму в даному законопроекті.

"Ще один дуже спірний пункт: чи варто взагалі в цьому законі згадувати про Крим? Адже закон називається "Про державну політику... в окремих районах Донецької та Луганської областей". Це – перше. А, по-друге, по Криму вже давно діє відповідний закон, у якому все чітко прописано: що відбулося, коли відбулося і який статус окупованої території Криму", - констатує Тука.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Я називаю це словом "дурдом": Тука про ажіотаж навколо закону щодо Донбасу".