RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

27 травня

26 травня

Всі новини

Адаптація до правил системи: британський політолог вказав на проблеми в проведенні реформ в Україні

Професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон заявив, що в Україні корупційний фактор є однією з головних проблем при проведенні реформ в країні.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Після 26 років зрозуміло, що корупційний фактор дуже глибоко в'ївся в систему. Нові політики приходять, але це насправді не має значення – вони беруть і адаптуються до правилами системи. Це дуже помітно і гнітюче. Але є способи протистояти цьому – треба поглянути на механізми самовідтворення системи і спробувати зламати їх", - говорить Вілсон.

Також він вказав і на розчарування людей від діяльності деяких народних депутатів, які вперше прийшли у владу в 2014 році.

"Це було неминуче, і все одно значною мірою розчарувало, що стільки нових людей в жовтні 2014 року були обрані як народні депутати, але виявилися такими ж поганими, як і стара гвардія. Не всі з них, але багато. У більш широкому сенсі це проблема системи", - сказав політолог.

Однак експерт закликав не перестаратися в песимістичних настроях щодо корупції в Україні.

"Я б значно обережніше критикував НУО, особливо тому, що в 2017 році українська влада влаштувала кампанію з їх дискредитації. Більшість НУО роблять хорошу роботу по просуванню реформ. Звичайно, є розчарування суспільства, в Україні це "зрада": все корумповано і зіпсовано, всі корумповані до кісткового мозку, навіть нові обличчя. У цьому є частка правди, але небезпечно бути надто цинічним, оскільки Росія також використовує ці настрої", - зазначив Вілсон.

Крім цього, він звернув увагу на складність процесу реформ.

"З іншого боку, важливо і визнання повсюдної корупції та політичного цинізму. Україна реформується, з 2014 року відбулося багато хорошого, але це надзвичайно складний процес, саме з-за патологій, які посткомунізм розвинув за ці 26 років", - підсумував британський політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "В Україні два види націоналізму, лише один корисний у війні з Росією - західний політолог".